Videospeler inladen...

Brexit veroorzaakt onrust in Zeebrugge

Het verwerpen van het brexitakkoord van premier May veroorzaakt grote ongerustheid in het West-Vlaamse bedrijfsleven, in het bijzonder in Zeebrugge. Een groot deel van de trafiek van de haven gaat naar Groot-Brittannië. "Het is alle hens aan dek om ons voor te bereiden op een eventuele harde brexit", zegt gedelegeerd bestuurder Joachim Coens.

Dinsdagavond heeft een grote meerderheid van het Britse parlement tegen het brexitakkoord gestemd dat premier Theresa May had bereikt met de Europese Unie. Het akkoord moest de uitstap van de Britten uit Europa ordelijk doen verlopen. Hoe het nu verder zal gaan, is onduidelijk.

Harde brexit?

Normaal gezien stappen de Britten op 29 maart uit de Europese Unie. Als dat zonder akkoord met de EU gebeurt, dan is er een harde brexit. Dan moeten er aan de buitengrenzen van de EU, in Zeebrugge dus ook, strenge douanecontroles komen.

Extra tijd

Joachim Coens van het havenbestuur: "Het is absoluut nog niet duidelijk wat er zal gebeuren. Maar de kans op een harde brexit is groter geworden.  Het zou veel beter zijn om nog wat extra tijd te nemen: een overgangsperiode waarin toch nog geprobeerd wordt om een akkoord te bereiken."

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen