Britse kranten: "Brexitdeal May zo dood als een dodo", "totale vernedering"

Zowat alle Britse kranten hebben vanochtend een foto van May op hun voorpagina met niet mis te verstane koppen en bijschriften. "Historische nederlaag", "Totale vernedering" en "Verpletterd", klinkt het.  Het is onduidelijk hoe het verder moet nu het Lagerhuis de brexitdeal die premier Theresa May onderhandeld heeft, verworpen heeft. 

Het Britse parlement heeft het brexitakkoord van premier May gisteravond met een grote meerderheid verworpen. 

202 parlementsleden stemden voor, 432 stemden tegen. Met die cijfers leed May een historische nederlaag. Het is het grootste verlies van een regering bij een stemming in het parlement sinds 1924. Het akkoord moest de uitstap van de Britten uit de Europese Unie ordelijk doen verlopen.

De sensatiekrant The Sun beeldt May af als een dodo, een uitgestorven vogel en zet daarbij: "De brexitdeal van May is zo dood als een dodo" (vrij vertaald: zo dood als een pier). Dat ontlokt brexiteer Jacob Rees-Mogg alvast de reactie: "Niet alleen is de premier nu zo dood als een dodo, zij doet dodo's er ook erg energiek uitzien."  Onderaan op de pagina staat nog in grote letters: "Brextinct", een samentrekking van brexit en extinct (uitgestorven). 

(lees verder onder de foto) 

The Guardian en The Times koppen: "Historische nederlaag". The Guardian zet er een grote foto bij van een overvolle "nee"-lobby. The Times  kiest voor een foto van de "gewone" Britten buiten die juichen nadat het nee-kamp het gehaald heeft. 

(lees verder onder de foto) 

Bijna meteen nadat het resultaat van de stemming was bekendgemaakt, kondigde Labour-oppositieleider Jeremy Corbyn aan dat hij een motie van wantrouwen indient tegen de regering-May. Die zal vanavond plaatsvinden. 

"Een totale vernedering", schrijft The Daily Telegraph, met een foto van een triest kijkende en vermoeid ogende May erbij. 

"May vecht voor haar leven", wordt dat bij Daily Mail, met een foto van May in close-up die ook niets aan de verbeelding overlaat.

"De deal van May is verpletterd in het grootste verlies ooit in het parlement", "ze staat voor vertrouwensstemming", "kabinet verdeeld over plan om met Labour samen te werken" en "EU daagt VK uit om brexit te annuleren", vat Daily Mail de situatie in enkele zinnen samen. 

(lees verder onder de foto) 

Daily Mirror vat de totale impasse dan in deze kernwoorden: "Geen deal, geen hoop, geen idee, geen vertrouwen." 

In Daily Express wordt May "Dismay" (verbijstering, ontzetting). "Ze vocht waardig voor haar deal, maar leed een verpletterende nederlaag met 230 stemmen verschil. Deze natie schreeuwt om eenheid, maar alles wat Jeremy Corbyn wil, is de premier verdrijven. Het is nu tijd dat de parlementsleden hun plicht vervullen en met Theresa May aan een deal werken die die 17,4 miljoen burgers die voor een brexit stemden wel tevreden stelt... Laat ons niet in de steek", is hun korte analyse en oproep aan de politici. 

(lees verder onder de foto) 

"Brexit-deal verpletterd door Lagerhuis", kopt Financial Times.  De gratis krant Metro heeft het ook over "de grootste nederlaag ooit", met foto's van Theresa May en Labour-oppositieleider Jeremy Corbyn erbij . 

(lees verder onder de foto) 

"Crushed" (verpletterd), klinkt het ook in The i en in The Scotsman. "De nederlaag is de grootste ooit voor een regering in de moderne geschiedenis", vat The Scotsman het samen. "May zegt dat ze zal luisteren, maar dat ze niet zal opgeven." 

Meest gelezen