Videospeler inladen...

Britse premier Theresa May overleeft nipt motie van wantrouwen in Britse parlement

De Britse premier Theresa May heeft de motie van wantrouwen overleefd die Labour-oppositieleider Jeremy Corbyn heeft ingediend in het Britse parlement. Het was erg nipt met 325 stemmen tegenover 306. In het brexit-dossier ligt de bal opnieuw in het kamp van de premier, maar veel manoevreerruimte heeft die wel niet meer.

Nadat het Lagerhuis gisteren het brexitakkoord van premier May verpletterend had weggestemd, had de socialistische oppositie een motie van wantrouwen tegen de regering ingediend.

Dat is echter geen succes: een krappe meerderheid van de parlementsleden stemde voor het behoud van de regering. Veel Conservatieven zijn dan misschien niet te spreken over het akkoord dat May eerder met de EU had gesloten, daarom willen ze de regering nog niet laten vallen of nieuwe verkiezingen riskeren.

"Werk voortzetten"

“Ik ben blij dat het Lagerhuis zijn vertrouwen in deze regering heeft gegeven”, zo sprak May het parlement toe meteen na de stemming. "Deze regering gaat haar werk verderzetten om onze welvaart te verhogen, onze veiligheid te garanderen en ons land te versterken.” Ze kondigde uiteraard ook aan dat ze verder gaat werken aan de brexit. 

De premier zei dat ze de komende dagen verschillende gesprekken gaat voeren met de andere fracties. May wil deze gesprekken vanavond al starten om de impasse rond de brexit zo snel mogelijk te doorbreken.

Verzwakt

Maar May behoudt nipt het vertrouwen van het parlement. Ze blijft in het zadel zitten, maar komt opnieuw verzwakt uit de strijd. Een marge van negentien stemmen betekent dat ze zonder de steun van de tien Noord-Ierse Unionisten van de DUP de stemming zou hebben verloren. De DUP liet niet na dat ook zelf te benadrukken.

Dat Corbyn in het zand bijt, heeft als gevolg dat er niet meteen nieuwe verkiezingen komen en dat de Labour-leider zijn ambitie om premier te worden voorlopig mag opbergen. Corbyn eiste meteen dat de regering elke kans op een brexit zonder akkoord op 29 maart uitsluit. Hoe hij zijn eigen strategie zou aanpassen, zei hij niet.

(lees voort onder de video)

Bekijk hieronder de stemming in het Lagerhuis:

Videospeler inladen...

Of dat een Pyrrhusoverwinning voor May is, zal snel blijken, want tegen maandag moet de premier in het Lagerhuis een plan-B voorleggen inzake de brexit, want anders zal het parlement het initiatief over de brexit overnemen.

May heeft dus niet veel tijd en vooral niet veel bewegingsruimte om een plan-B op te stellen, dat plots wel tegemoet zou komen aan de toch diepgaande bezwaren van haar eigen partij. Bovendien hebben Europese leiders zoals de Franse president Emmanuel Macron laten verstaan dat er niets te onderhandelen valt en de EU dus geen extra toegevingen zal doen.

De klok tikt...

Dominic Grieve, Conservatief parlementslid en "remainer" heeft intussen in het Lagerhuis een motie ingediend waardoor een tweede referendum over de brexit mogelijk zou moeten worden. Het is echter niet duidelijk of daar een meerderheid voor is en dat zou dan erg snel moeten georganiseerd worden. Premier May is er alleszins niet voor te vinden en tot nader order leidt zij nog altijd de regering.

Er zijn wel twee deadlines waar May niet omheen kan. Zonder uitstel valt het Verenigd Koninkrijk op 29 maart uit de Europese Unie en wordt het dan het enige land dat geen enkel handelsakkoord met een andere staat heeft. (Zelfs het geïsoleerde Noord-Korea heeft akkoorden met China). Niemand weet hoe groot de economische schade aan beide kanten van het Kanaal zal zijn, maar alleszins groot.

Een tweede deadline zijn de Europese verkiezingen van 26 mei. Als de brexitdatum verschoven wordt, zouden de Britten in allerijl toch nog verkiezingen voor het EU-parlement moeten organiseren, een schier onmogelijke opdracht.

Correspondent Lia van Bekhoven (vanuit Londen): "Dit verandert niks aan de positie van May of aan brexit"

Videospeler inladen...

Onze reporter in Londen Ivan Ollevier: "May wil nu bruggen slaan":

Videospeler inladen...

Meest gelezen