"El Chapo betaalde 100 miljoen dollar omkoopgeld aan Mexicaanse president"

De Mexicaanse drugsbaron Joaquín Guzmán, beter bekend als "El Chapo", zou de voormalige Mexicaanse president Enrique Peña Nieto voor 100 miljoen dollar omgekocht hebben. Dat verklaart een getuige op het proces tegen "El Chapo" in New York.

De getuige, Alex Cifuentes, is een Colombiaanse drugsbaron die naar eigen zeggen heel nauw samenwerkte met "El Chapo" en jarenlang optrad als zijn rechterhand. Hij herhaalde voor de rechtbank in New York zijn verklaring dat de Mexicaanse president werd omgekocht.  Cifuentes zou de omkoping al in 2016 aan het ministerie van Justitie gemeld hebben.

(lees verder onder de foto)

Volgens de getuige wou de toenmalige Mexicaanse president Enrique Peña Nieto aanvankelijk 250 miljoen dollar, maar uiteindelijk ging hij akkoord met 100 miljoen dollar.  De betaling zou in oktober 2012 gebeurd zijn, op het moment dat Peña Nieto al verkozen was tot president van Mexico, maar de eed nog niet had afgelegd. Peña Nieto was president van 2012 tot 2018. Vorig jaar volgde Andrés Manuel López Obrador hem op. Voorlopig reageerde Peña Nieto nog niet op deze laatste beschuldigingen, maar eerder ontkende hij al iets met corruptie te maken te hebben.

(lees verder onder de foto)

AP2014

Joaquín Guzmán was decennialang de leider van het Mexicaanse Sinaloakartel, één van de grootste en meest gevreesde drugsorganisaties ter wereld. In 2017 werd hij na een jarenlange klopjacht door verschillende politiediensten opgepakt en uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Daar staat hij sinds november vorig jaar terecht voor drugshandel, witwaspraktijken, ontvoeringen en tientallen moorden. Over Guzmán die vooral onder zijn bijnaam "El Chapo" bekend raakte, zijn al verschillende tv-series en documentaires gemaakt.

Meest gelezen