Geen opleidingen kaartlezen en bachbloesemtherapie meer op website VDAB

De VDAB gaat de lijst met opleidingen op zijn website uitzuiveren. Daar staan nu ook opleidingen op zoals kaartlezen en bachbloesemtherapie, die je niet echt arbeidsmarkt-gerelateerd kunt noemen. Dat komt omdat de VDAB-site als gast-site optreedt voor allerlei (erkende) organisaties die cursussen aanbieden. De VDAB gaat in de toekomst alleen nog opleidingen tonen die naar een baan kunnen leiden. 

Het was Itinera-econoom Ivan Van de Cloot die de kat de bel aanbond in een tweet. 

Volgens de VDAB zijn de eerder arbeidsmarkt-vreemde opleidingen op zijn site terechtgekomen, omdat die site ook optreedt als host voor allerlei (erkende) organisaties die opleidingen en cursussen aanbieden. Hun aanbod komt automatisch op de site van de VDAB terecht. Er is niemand die dat controleert of filtert.  Een toetsing aan het criterium "leidt naar een baan" is er dus niet.

Er staat alleen dat de VDAB niet aansprakelijk is voor de inhoud van de opleiding, en er wordt een onderscheid gemaakt tussen (door de VDAB) erkende en niet-erkende opleidingen.

Voor de VDAB leek de werkzoekende daarmee voldoende geïnformeerd, maar door de tweet van Ivan Van de Cloot en de (kleine) Twitter-heisa die erop volgde,  gaat dat nu veranderen. De VDAB gaat alleen nog opleidingen tonen die volgens woordvoerder Shaireen Aftab " een meerwaarde zijn voor de arbeidsmarkt", die dus toe kunnen leiden naar een baan. 

Meest gelezen