Nicolas Maeterlinck

Haven van Antwerpen pleit ervoor om brexit uit te stellen

De CEO van de Antwerpse haven Jacques Vandermeiren pleit ervoor om de Brexit uit te stellen. Dat zei hij in "Start je dag" op Radio 2 Antwerpen. "We hebben meer tijd nodig om ons voor te bereiden op het allerergste."

"Als Europa en het Verenigd Koninkrijk tegen eind maart geen enkele overeenkomst bereiken, dan zitten we op onbekend terrein en dreigt de chaos voor onze bedrijven," zegt Jacques Vandermeiren bij Radio 2 Antwerpen. Hij reageert daarmee op het nieuws dat het Britse parlement de deal van Theresa May met Europa naar de prullenmand verwees. "Het zou goed zijn als alle partners meer tijd zouden hebben om zich voor te bereiden op het allerergste. We hebben nog maar een kleine 80 dagen tot eind maart." Vandermeiren pleit dan ook voor uitstel van de Brexit. "Op die manier is er meer tijd voor de douane en het voedselagentschap om extra mensen aan te nemen. Meer grenscontroles vragen meer personeel. Ook de bedrijven zelf hebben lang gewacht en komen nu pas in actie," aldus de CEO van de Antwerpse haven. Een harde Brexit ziet hij niet zitten. "We hebben nood aan een overgangsperiode. Anders dreigt er onduidelijkheid over tarieven, regels en controles."

Vierde handelspartner

Het Verenigd Koninkrijk is de vierde handelspartner voor de Antwerpse Haven. Van de 235 miljoen ton die de haven in 2018 verhandelde is er 15 miljoen in- en uitvoer met het VK. "De Britten zijn voor ons een zeer belangrijke handelspartner. De toestand wordt nu heel ernstig voor sommige van onze bedrijven die enkel en alleen met het Verenigd Koninkrijk handelen," besluit Jacques Vandermeiren.

Meest gelezen