Videospeler inladen...

Jean-Marie Dedecker gaat N-VA-Kamerlijst duwen in West-Vlaanderen

Jean-Marie Dedecker zal de West-Vlaamse N-VA-Kamerlijst duwen bij de komende verkiezingen. Dat bevestigen bronnen aan VRT NWS. Ex-minister van Defensie Sander Loones wordt lijsttrekker. 

Er waren al een tijdje geruchten, maar de kogel is nu toch door de kerk. Jean-Marie Dedecker, sinds begin dit jaar burgemeester van Middelkerke, zal op de N-VA-Kamerlijst in West-Vlaanderen staan. Dat bevestigen bronnen aan VRT NWS. Hij zal de lijst duwen als onafhankelijke en dus niet als lid van de partij. Morgen wordt hij pas officieel voorgesteld, maar voormalig staatssecretaris Theo Francken verwelkomt Dedecker vanavond al hartelijk op Twitter.

(lees voort onder de tweet)

Het was Dedecker zelf die tijdens een nieuwjaarsreceptie in Middelkerke had gehint op een plaats op de N-VA-Kamerlijst. "Als ik het doe, zal het als onafhankelijke van Lijst Dedecker zijn en om de belangen van mijn gemeente te behartigen", zei hij daarover volgens De Standaard.

Maar de mogelijke komst van Dedecker veroorzaakte ook spanningen binnen de N-VA, zeker binnen de West-Vlaamse afdeling. Maar voorzitter Bart De Wever was enthousiast en ook voormalig staatssecretaris Theo Francken liet verstaan dat hij het wel een goed idee zou vinden. "Dat zou een enorme versterking zijn", zei hij vorige week. 

Vlaams minister-president Geert Bourgeois wil nog niet reageren op de lijstvorming. "Morgenavond komen wij samen met het nationaal kiescollege. Morgenavond vallen de beslissingen. Ik heb niet de gewoonte om vooruit te lopen op beslissingen die in mijn partij nog moeten worden genomen", zei hij in "De afspraak".

Geert Bourgeois in "De afspraak": "U legt mij woorden in de mond en u leest ook al mijn gedachten"

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen