Videospeler inladen...

Man die Melikan Kucam naar N-VA haalde: "Kans op terugkeer naar partij lijkt onbestaande"

De kans lijkt onbestaand dat er nog plaats is voor Melikan Kucam bij N-VA Mechelen. Dat zegt voormalig N-VA schepen Marc Hendrickx in 'De Wereld Vandaag' op Radio 1. Hendrickx haalde Kucam destijds binnen bij de N-VA.

Melikam Kucam startte zijn politieke carrière jaren geleden bij CD&V, maar raakte daar niet verkozen. Uiteindelijk stapt hij over naar N-VA in Mechelen. Het was N-VA-lid Marc Hendrickx die de man destijds overtuigde om over te stappen naar de partij. "Ik ben met hem een gesprek aangegaan omdat ik hem kende van een vorig verleden en we bereikten vrij snel aan akkoord. Hij was uiteindelijk tijdens de gemeenteraadsverkiezingen rechtstreeks verkozen", zegt Hendrickx op 'De Wereld Vandaag' op Radio 1.

Maar intussen lijkt er geen plaats meer voor Kucam in de partij. Na het nieuws van het gerechtelijk onderzoek werd Kucam in zijn functies geschorst. En ook later lijkt een plaats voor hem sowieso uitgesloten. "Als de voorlopige hechtenis is afgelopen kunnen we een gesprek hebben over zijn toekomst in de partij. Als hij zelf al niet ontslag neemt. Maar de kans lijkt me haast onbestaande dat er nog plaats zou zijn voor hem", zegt Hendrickx.

Hendrickx zegt dat hij nooit iets had opgevangen over de mogelijke fraude. De man kwam als advocaat vaak in contact met de Assyrische gemeenschap in Mechelen. "Als advocaat zou het mijn deontologische plicht zijn om me te wenden tot de politiediensten als ik zoiets zou vernemen. Dat zou ik gedaan hebben", zegt hij. "Waarschijnlijk durfde niemand iets zeggen omdat ik van de partij was."

De Assyrische gemeenschap maakt zich zorgen, dat de hele gemeenschap nu met de vinger gewezen zal worden

Marc Hendrickx, N-VA Mechelen

Volgens Hendrickx reageert de Assyrische gemeenschap erg geschrokken op het nieuws. "Het is als een mokerslag in hun gezicht. Ik kreeg verschillende telefoons van mensen. Ze zitten vooral in met hun reputatie. Ze maken zich zorgen, dat de hele gemeenschap nu met de vinger gewezen zal worden", zegt hij.

De gemeenschap is open, maar ook gesloten volgens Hendrickx. "Die mensen zijn enerzijds een toonvoorbeeld van integratie. Ze spreken zeer goed Nederlands en zijn bijna allemaal aan de slag. Op school zijn er meestal ook weinig problemen mee. Maar anderzijds is het ook een gesloten, archaïsche gemeenschap, die zelfs nog met stamhoofden werkt. Grote families hebben een stamvader. In een soort adviesraad moet dan alles besproken worden. Dat kennen wij niet meer", aldus Hendrickx.

Beluister hier het integrale gesprek uit "De wereld vandaag":

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen