Platenmaatschappij [PIAS] geëerd tijdens MIA's voor bijdrage aan Vlaamse muzieksector

Het platenlabel [PIAS] krijgt een Sector Lifetime Achievement Award tijdens de MIA's. De Vlaamse muziekprijzen worden op 7 februari uitgereikt in Brussel. Het platenlabel is de thuishaven van groepen zoals Balthazar, Daan, dEUS, Oscar and the Wolf en Soulwax. 

Met de Sector Lifetime Achievement Award willen VRT en Kunstenpunt, de organisatoren van de MIA's, hulde brengen aan een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ondersteuning en ontwikkeling van de Vlaamse muzieksector. 

[PIAS], ofwel Play It Again Sam, is een Belgisch onafhankelijk muziekbedrijf en behoort tot de grote spelers in de sector. Het heeft 19 buitenlandse kantoren en telt vandaag meer dan 300 werknemers. 

Onze overtuiging blijft "the best is yet to come"

Michel Lambot en Kenny Gates van [PIAS]

Oprichters Michel Lambot en Kenny Gates zijn vereerd: "We zijn erg trots op onze Belgische groepen, die we ook op internationaal vlak ondersteunen. Onze overtuiging blijft "the best is yet to come"."

De Sector Lifetime Achievement Award is een vrij recente onderscheiding. Hij werd nog maar twee keer uitgereikt tijdens de MIA's. Twee jaar geleden won concertpromotor Herman Schueremans en vorig jaar ging de prijs naar concertzaal Ancienne Belgique. 

Alternatieve en elektronische muziek

Lambot en Gates richtten [PIAS] op in 1982. Eerst importeerden ze vooral platen naar België. "Blue monday" van New Order uit 1983 was de eerste plaat waarvan ze meer dan 1.000 stuks konden verkopen aan Belgische platenwinkels. Uiteindelijk werden het meer 15.000 exemplaren.

Front 242

Als platenbazen specialiseerden ze zich in alternatieve muziek en stonden als eersten in de rij toen de elektronische muziek doorbrak. Met het album "Front by front" van Front 242 kraakte het jonge label in 1988 de jackpot. Er werden wereldwijd 500.000 stuks van verkocht. 

Gates en Lambot schuwen geen risico's om hun onderneming te laten groeien. Wanneer hun Britse verdeler aan het einde van de jaren 80 op de fles gaat, nemen ze de zaak over. [PIAS] UK Ltd. is vandaag de grootste onafhankelijke distributeur in het Verenigd Koninkrijk. Het label verkocht 16 miljoen exemplaren van het album "21" van Adele. 

Adele

In 1999 neemt de Duitse Edel Music Group een aandeel van 74,9 procent in [PIAS], maar Edel geraakt in ademnood. Lambot en Gates staan voor een dilemma. Gaan ze rentenieren en hun levenswerk in rook laten opgaan of kopen ze hun aandelen terug en bewandelen ze het onzekere pad? Ze kiezen voor het laatste. 

In 2008 krijgen Gates en Lambot een lintje in Frankrijk. Ze worden geridderd in de Ordre des Arts et des Lettres. Ze krijgen de onderscheiding voor hun buitengewone inspanningen voor de kunsten. 

2manydjs
CPU

[PIAS] biedt groepen als Balthazar, Bazart, Daan, Melanie De Biasio, dEUS, Oscar and the Wolf, Whispering Sons en Soulwax onderdak. Hun grootste nationale succes is "As heard on Radio Soulwax pt. 2" van 2manydjs.

Over de jaren heen werkte het label ook samen met tal van andere artiesten, onder wie The Scabs, Channel Zero, The Paranoiacs, Jasper Steverlinck, Gabriel Rios en Blanche. 

Eerder was al bekend dat ook The Scabs een Lifetime Achievement Award krijgen op de MIA's voor hun muzikale carrière.  

Meest gelezen