Belga

"Motie van wantrouwen tegen regering-May maakt weinig kans, niemand wil Jeremy Corbyn als premier"

Na de stemming van gisteravond is Groot-Brittannië een verdeeld land zonder plan om uit de impasse te geraken. VRT-journaliste Veerle De Vos verwacht niet dat de motie van wantrouwen van Jeremy Corbyn (Labour) veel kans maakt. Bij de burgers zien zowel de voor- als de tegenstanders van de brexit de stemming als een overwinning. 

Wat te verwachten van motie van wantrouwen?

Meteen na de nederlaag van premier May in het parlement, kondigde Labour-oppositieleider Jeremy Corbyn aan dat hij een motie van wantrouwen indient tegen de regering-May, maar de meeste waarnemers denken volgens Veerle De Vos dat die weinig kans maakt. 

"Tekenend was ook dat premier May in haar speech na haar nederlaag Corbyn zelf meteen uitnodigde om die motie in te dienen", zegt De Vos die in Londen is. "De 118 parlementsleden van de conservatieve partij die gisteravond tegen haar akkoord gestemd hebben, verenigen zich nu meteen weer achter haar. Ook de kleine Noord-Ierse partij DUP zal haar steunen. Het is heel eenvoudig: niemand wil Jeremy Corbyn van Labour als premier, zelfs een deel van zijn achterban wil dat niet. De verwachting is dus dat ze de vertrouwensstemming vanavond overleeft, maar wat voor autoriteit heeft ze dan nog als premier en op welke manier gaat ze dit hele brexitproces nu verder leiden?" 

"Beide kampen wanen zich winnaar"

Veerle De Vos kon gisteravond voor het parlement ook merken dat het resultaat van de stemming zowel door voor- als tegenstanders positief wordt onthaald. "Niemand hield van dat akkoord van May, dat was een erg ongeliefd kind. Heel opvallend was ook: op het plein voor het parlement weerklonk een enorm gejuich op het moment dat dat akkoord werd weggestemd, zowel van de voor- als tegenstanders. Beide kampen vinden dat ze gewonnen hebben. De voorstanders van de brexit denken nu dat ze een harde brexit gaan krijgen. De tegenstanders denken dat er nu wel een tweede referendum zal komen, en dat het misschien van uitstel naar afstel gaat.

"De conclusie van gisteren was: niet alleen het parlement is verdeeld, maar ook de Britse bevolking is nog altijd helemaal verdeeld. Niemand heeft een idee wat er nu verder moet gebeuren en dat op 70 dagen voor de voorziene brexitdatum van 29 maart." 

"May lijkt zombie uit horrormovie"

Wat gisteravond ook meteen duidelijk werd, is dat May nog steeds niet opgeeft. “Iemand vergeleek haar -ietwat oneerbiedig- met een zombie uit een horrormovie: telkens wanneer je denkt dat ze verslagen is, staat ze terug recht", zegt De Vos. "Ze ploetert verder, vandaag gaat ze praten met haar regeringsleden en bondgenoten, ze gaat opnieuw praten met Europa en ze gaat ook luisteren naar het -zeer verdeelde- parlement. Ze heeft er weinig aandacht aan willen besteden, maar het parlement dwingt haar om snel met een plan naar voren te komen. May zegt dat ze tegen maandag een alternatief plan gaat hebben. Heel vreemd, niemand begrijpt dat. We hebben nooit een plan-B uit haar mond gehoord. Er komt geen uitstel van de brexit en zeker geen afstel, zegt ze." 

Intussen groeit de kans op een no deal, geen akkoord. Aan de andere kant groeit ook de kans op uitstel, wat de Britten dan zouden moeten vragen aan de EU en dan groeit ook de kans op een tweede referendum. "Het parlement kan May dwingen om het opnieuw aan de Britten voor te leggen met de hoop van veel mensen dat zij deze keer tegen de brexit stemmen. Groot-Brittannië is een verdeeld land en er is absoluut geen plan om hier uit te geraken", besluit De Vos. 

Beluister het gesprek met Veerle De Vos in "De ochtend": 

Meest gelezen