Videospeler inladen...

Politiek analist Rik Van Cauwelaert over humanitaire visa: "Politieke verantwoordelijkheid Francken staat vast" 

In de zaak rond de handel in humanitaire visa, waarvoor een ex-gemeenteraadslid in Mechelen is aangehouden, is er een verschil tussen de politieke en strafrechtelijke aansprakelijkheid. Maar voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) is sowieso politiek verantwoordelijk, omdat deze feiten zich hebben voorgedaan "tijdens zijn wachtrol als staatssecretaris", zo zegt politiek analist Rik Van Cauwelaert in "De afspraak".

"Je hebt enerzijds de politieke verantwoordelijkheid en de strafrechtelijke verantwoordelijkheid in deze zaak. Op politiek vlak staat de verantwoordelijkheid van Francken vast, want het is gebeurd tijdens zijn "wachtrol" in de functie van staatssecretaris", zo legt Van Cauwelaert uit.

"Je voelt ook dat dit gebruikt zal worden in de kiesstrijd die nu al bezig is. Verder moet er vooral worden uitgeklaard wat er in het dossier zit: wat de feiten zijn, waar en hoe er bepaalde dingen zijn gebeurd. Het onderzoek loopt. En ik stel vast dat Theo Francken zich burgerlijke partij heeft gesteld, en dat de regering dat ook wil doen om inzage te krijgen in dat dossier."

Vlaams minister-president Bourgeois nam in deze de verdediging op van zijn partijgenoot Francken. "Als deze feiten kloppen, dan is dit afschuwelijk en onaanvaardbaar. Maar ik ben er zeker van dat Theo niet aan zo'n praktijken meewerkt."

"Zou dit een reden geweest zijn voor het ontslag van Francken?"

Stel dat deze feiten aan het licht waren gekomen, voor de N-VA uit de regering Michel I was gestapt, dan was de kans groot dat staatssecretaris Theo Francken hiervoor ontslag had moeten nemen, zegt Van Cauwelaert. "Als de feiten kloppen, dan denk ik dat hij daar héél dichtbij zou komen. Want er is een fout gebeurd, onder zijn rol. Al benadrukt het parket momenteel dat er voorlopig geen spoor leidt naar het kabinet van Francken."

Dat Francken geruchten zou hebben opgevangen, waarmee hij niet zelf naar de politie gestapt zou zijn, is ook iets wat moet worden uitgeklaard, vindt Van Cauwelaert. "Want wat is een gerucht? Uitspraken dat meneer Kucam niet koosjer was? Ging het om feiten? Wat is er eigenlijk gezegd? Vergeet ook niet dat Mechels burgemeester Bart Somers gelijkaardige stappen heeft ondernomen, nadat hij geruchten over Kucam en deze praktijken had gehoord."

Wordt migratie nu opnieuw een verkiezingsthema?

Volgens Van Cauwelaert zal Francken dit dossier in de komende verkiezingscampagne niet zomaar van zich afgeschud krijgen. "Je voelt dat weerwraak een gerecht is dat koud geserveerd wordt", zegt hij daarover.

"Je kan ervan op aan dat zijn oude tweets en foto's zullen bovengehaald worden. Dat kan in volle campagne ongemakkelijk worden. Zo wordt migratie toch een verkiezingsthema, al zal dat niet op de manier zijn dat de N-VA het gewild heeft. Ik vrees ook dat het systeem van humanitaire visa in vraag gesteld zal worden, en dat zou jammer zijn."

Bekijk hier het volledige gesprek met Rik Van Cauwelaert in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen