Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Premier May: "Wij verlaten de EU op 29 maart", EU staat enkel uitstel toe bij geloofwaardig plan

Een dag na haar verpletterende nederlaag in het Britse parlement blijft premier Theresa May strijdvaardig. Ze wil vasthouden aan de geplande datum van 29 maart om uit de EU te stappen. Toch heeft een Conservatief parlementslid een voorstel voor een tweede referendum ingediend in het Lagerhuis.

Vanavond stemt het Lagerhuis over een motie van wantrouwen tegen de Conservatieve regering, ingediend door de socialistische oppositie, maar premier May weet van geen wijken.

"Wij verlaten de EU op 29 maart", luidt het. May merkt op dat de Europese Unie enkel uitstel van die brexitdatum zal toestaan als er van Britse kant uit een geloofwaardig alternatief exitplan komt.

Wellicht doelt May op het plan dat ze -als ze de vertrouwensstemming overleeft- ten laatste volgende maandag moet indienen bij het parlement. Volgens haar woordvoerder moet het VK buiten een douaneunie met de EU geraken om eigen handelsakkoorden te kunnen sluiten.

We moeten ons land herenigen... en we hebben nog een lange weg voor de boeg

Premier May over de verdeeldheid in haar land

Gisteren heeft het parlement het brexitakkoord dat ze in november onderhandeld heeft met de Europese Unie met een historische meerderheid verworpen. Wellicht zal May echter vanavond wel het vertrouwen in het parlement krijgen en kan ze dus verder.

May keek intussen ook verder dan de brexit en haalde de verscheurdheid tussen "remainers" en "brexiteers" aan. "We moeten ons land terug herenigen en de stemming van gisteren toont aan dat we nog een lange weg moeten afleggen", klonk het.

"Wetsvoorstel voor een nieuw referendum"

Premier May blijft dus koppig vasthouden aan een brexit, terwijl elders in het Verenigd Koninkrijk stemmen opgaan om die brexit uit te stellen, af te stellen of een nieuw referendum uit te schrijven. May heeft zich altijd tegen een nieuw referendum verzet.

Volgens de omroep BBC heeft het Conservatieve parlementslid Dominic Grieve nu echter een wetsvoorstel ingediend in het Lagerhuis dat een tweede referendum over de brexit mogelijk zou maken. Of dat voorstel een meerderheid krijgt, is niet duidelijk, maar wel duidelijk is dat het parlement steeds meer het initiatief lijkt over te nemen van de regering.

Het is dan wel niet zeker of een meerderheid van de Britten deze keer tegen de brexit zou stemmen, maar nu regering en parlement geblokkeerd lijken, zou een referendum de keuze opnieuw aan de bevolking geven.

Meest gelezen