Aantal woninginbraken of pogingen in Leuven met 20% gestegen in 2018

In 2018 zijn er 423 inbraken of inbraakpogingen geweest in de politiezone Leuven. Dat is een stijging van 19,8 % in vergelijking met 2017.

De politiezone Leuven (Leuven, Kessel-Lo, Heverlee, Wilsele, Wijgmaal) heeft 423 inbraken of inbraakpogingen in woningen, appartementen en studentenkoten geregistreerd in 2018. Dat is een stijging met 19.8 % in vergelijking met 2017.

2017 had wel het laagste inbraakcijfer van de voorbije 12 jaar. Ondanks de stijging is het aantal inbraken in 2018 het op één na laagste sinds 2005. 

Gemiddeld zijn er in de politiezone Leuven zo'n 20 inbraken per maand. Tijdens de piekmaanden november en december stijgt dat aantal makkelijk naar 50. 

Oorzaak

"Vroeger waren het vooral lokale 'veelplegers'. Mensen vanuit de streek, die geregeld op pad gingen, die gingen stelen om bijvoorbeeld drugs te kunnen betalen. Die konden we makkelijker opvolgen en vatten", zegt Mark Vranckx van de politiezone Leuven. 

Nu worden we eerder geconfronteerd met rondtrekkende bendes, die de ene dag in Leuven opereren, de dag erna in Mechelen of Antwerpen. Die onderzoeken zijn veel moeilijker te voeren en die daders zijn ook veel moeilijker te vatten. 

Maak het een inbreker moeilijk

De politie raadt mensen dan ook aan om zélf maatregelen te nemen om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Je kan de politie gratis bij je thuis langs laten komen voor anti-inbraak-advies. Voor sommige ingrepen kan je zelfs een premie krijgen. 

Meest gelezen