Premier May herhaalt de wil "om te handelen naar het referendum", al gebeurt dat voorlopig zonder Labour

In een extra persmededeling rond 23 uur Belgische tijd heeft de Britse premier May herhaald dat ze vastberaden is om met het hele parlement een brexitdeal uit te werken. May wil hiervoor met alle partijen samenwerken. De gesprekken zijn al gestart, en voorlopig kiest enkel Labour ervoor om niet mee aan tafel te gaan, zo zei May, die morgen verder overleg plant.

De extra mededeling van May op de stoep van Downing Street 10 kwam eerder als een verrassing, al meldden Britse media meteen dat de premier niet van plan was om haar ontslag in te dienen. May beantwoordde na haar statement geen vragen van de aanwezige pers. Ze herhaalde wat ze eerder op de avond, vlak na de vertrouwensstemming al gezegd had: dat ze zo snel mogelijk met het parlement aan een breed gedragen brexitdeal wil werken, over de partijgrenzen heen.

"De regering heeft de vertrouwensstemming gewonnen, en dat is voor ons een kans om de weg vooruit te zoeken én vinden in de brexit. Mensen vinden dat we écht vooruit moeten. Ik heb er alle begrip voor dat de Britten de gebeurtenissen van de laatste 24 uur onvoldoende vinden", aldus May, die erop blijft hameren dat ze de resultaat van het brexitreferendum wil respecteren. Ze noemt dat "haar plicht".

Nadat het brexitakkoord gisterenavond met een ruime meerderheid werd weggestemd in het Lagerhuis, zei May al dat ze het anders wilde aanpakken. "We weten intussen wat het parlement niét wil, nu moeten we toewerken naar wat het parlement wé wil. Het is tijd om ons eigenbelang hiervoor aan de kant te schuiven", zei May gisteren al. 

En de aangekondigde gesprekken met de andere partijen  zijn intussen van start gegaan, bevestigt May vanavond. "Ik heb samengezeten met verschillende partijen, onder wie de LibDems en de Schotse nationalisten en die gesprekken gaan morgen verder. Die ontmoeting is constructief verlopen. Ik ben teleurgesteld dat de leider van Labour (Jeremy Corbyn, red.) er voorlopig voor kiest om niét deel te nemen aan de gesprekken, maar mijn deur staat nog steeds open", verklaarde May. "Makkelijk wordt het niet, maar iedereen weet dat het tijd is om het nationaal belang te laten primeren en het referendum waar te maken."

Onze reporter in Londen Ivan Ollevier: "May wil bruggen slaan"

Videospeler inladen...

Meest gelezen