UGent zoekt 1.000 vrijwilligers voor onderzoek naar "alcoholmerker"

De Universiteit Gent (UGent) zoekt 1.000 deelnemers van "Tournée Minérale" die tijdens de maand dat ze geen alcohol drinken vrijwillig bloedstalen willen afstaan. In die bloedstalen gaan wetenschappers op zoek naar een zogenoemde "alcoholmerker", een molecule die aangeeft in welke mate iemand alcohol heeft gedronken . 

Februari is de maand van "Tournée Minérale". Mensen die eraan deelnemen verbinden zich ertoe een maand lang geen alcohol te drinken. De UGent wil van het initiatief gebruik maken om wetenschappelijk onderzoek te doen naar een zogenoemde directe "alcoholmerker". Dat is een product dat in het lichaam wordt gevormd als je alcohol hebt gedronken, en dat veel langer in het lichaam blijft dan de alcohol zelf. 

1.000 vrijwilligers

"De merker is de molecule phosphatidyletanel (PEth) die in rode bloedcellen zit", verduidelijkt professor Christophe Stove van het Laboratorium voor Toxicologie van de UGent. "Ook wanneer alcohol al lang uit het lichaam is verdwenen, blijft de molecule in veranderde vorm aanwezig. Zo kunnen we nagaan of - en in welke mate - iemand de voorbije maand alcohol heeft gedronken." 

Stove: "Tournée Minérale biedt de ideale kans om te onderzoeken hoe snel de alcoholmerker uit het bloed verdwijnt bij mensen die normaal gezien wél alcohol drinken, maar ervoor kiezen om dat een maand lang niet te doen. We hebben hiervoor heel wat vrijwilligers nodig, het liefst 1.000. Zonder een initiatief als Tournée Minérale is het zo goed als onmogelijk om een dergelijke studie uit te voeren."

Een paar druppels bloed volstaan

Meewerken aan het onderzoek is eenvoudig. Alles gebeurt vanop afstand: na aanmelding op de website alcoholmerker.be krijgen deelnemers een pakketje toegestuurd waarmee ze thuis zelf met een simpele vingerprik een druppel bloed kunnen afnemen. De deelnemers sturen dat gedroogd staal in een voorgefrankeerde enveloppe terug naar het laboratorium, waar de onderzoekers de merker bepalen. 

De afname van een bloeddruppeltje gebeurt op 3 momenten: bij de start van "Tournée Minérale", halverwege de maand en bij het einde. Zo kunnen de deelnemers zien welke verandering een maand zonder alcohol in hun lichaam teweegbrengt

Anonimiteit gewaarborgd

Alle gegevens van de deelnemers worden gecodeerd zodat hun anonimiteit gewaarborgd is. Alleen de deelnemer zelf kan op de website zijn eigen testresultaten bekijken. Hij kan ze daar ook vergelijken met die van anderen en met een tabel die aangeeft of zijn drinkgedrag al dan niet problematisch is. 

Meest gelezen