Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Wat als de Britten uitstel vragen om uit de Europese Unie te stappen?

Er lijkt geen einde te komen aan de brexitsaga. Kunnen de Britten nog tot een oplossing komen voor 29 maart? De dag waarop ze officieel uit de Europese Unie zouden moeten stappen. En wat moet er gebeuren als de Britten uitstel vragen? Tom Vandekendelaere, Europees Parlementslid voor CD&V, zet de verschillende scenario’s op een rij. 

"Op dit ogenblik zijn er een aantal opties die we al kunnen uitsluiten", zei Vandekendelaere in "Vandaag" op Radio 1. "Je hebt de piste van de nieuwe verkiezingen, maar May heeft zelf al laten weten dat ze die niet wil. Een andere mogelijkheid is een nieuw referendum organiseren. De kansen zijn echter klein, want er resten nog slechts 40 zittingsdagen van het parlement."

Volgens Vandekendelaere zou het bovendien niet evident zijn welke vraag men in zo’n nieuw referendum moet stellen. Het zijn twee scenario’s die volgens hem weinig kans maken. 

"May zou een harde brexit kunnen voorstellen"

De regering van May heeft de vertrouwensstemmig nipt overleefd en May zelf wil volgende maandag een nieuwe versie van de deal voorstellen in het parlement. "Ze zou een harde brexit kunnen voorstellen. Omdat de deal is afgekeurd, zo kan ze zich voorbereiden op een harde brexit", aldus Vandekendelaere. Al verwacht en hoopt hij niet dat dat zal gebeuren. 

Een derde optie is dat May een aantal aspecten uit het akkoord zou voorleggen aan het Britse parlement ter stemming 

"Een tweede mogelijkheid is dat May meteen naar Brussel trekt om die nieuwe deal te onderhandelen." Ook dit scenario is volgens Vandekendelaere weinig waarschijnlijk. "De EU heeft namelijk meermaals laten weten dat ze geen verdere aanpassingen willen maken aan de deal."

"Een derde optie is dat May een aantal aspecten uit het akkoord zou voorleggen aan het Britse parlement ter stemming", vertelt de Europarlementariër, "om zo te weten te komen achter welke punten het parlement zich schaart." 

Is uitstel een optie?

"Kan die datum van 29 maart worden uitgesteld?", is de vraag die je steeds vaker hoort. De EU liet weten dat er unanimiteit moet zijn tussen de lidstaten om zo’n uitstel te aanvaarden. Hoe groot is de kans dat alle lidstaten akkoord gaan?

"Het uitstellen naar een latere datum is niet evident. De 27 lidstaten moeten akkoord gaan. Er kan altijd een lid zijn dat zegt: "Ik ga akkoord als ik nog een punt aangepast zie in het akkoord, dan pas krijg je mijn stem"", gaat Vandekendelaere voort. 

Het uitstellen naar een latere datum is niet evident. De 27 lidstaten moeten akkoord gaan

Als er uitstel komt hoelang moet dat dan duren, is de volgende vraag die zich stelt. De Britten moeten met een duidelijke taakomschrijving komen, als ze de datum willen verlengen, volgens Vandekendelaere. "Extra tijd om wat te doen? Tot wanneer? En waarom? Dat moet allemaal duidelijk worden beschreven", klonk het nog. 

Europese verkiezingen op 26 mei

Bijkomend struikelblok is dat het Europese verkiezingen op 26 mei plaatsvinden. Wat als de Britten meer tijd vragen en de deal naar een datum verschuiven na deze Europese verkiezingen. Moeten de Britten dan nieuwe Europarlementsleden kiezen?  

"De Britten hebben tijd tot 30 juni, want dan loopt het mandaat van de huidige parlementsleden af. Op dat moment moet er echt worden beslist of er nieuwe Britse parlementsleden in de plaats komen", duidt Vandekendelaere.

Tijdens de volgende legislatuur zullen er ook minder zetels zijn. Er kan niet worden geïmproviseerd als de Britten in de EU willen blijven. 

"Tijdens de volgende legislatuur zullen er ook minder zetels zijn", zegt de Europarlementariër. "Er zijn er 705 in plaats van 751. Dus er kan niet worden geïmproviseerd als de Britten in de EU willen blijven. De zetels zijn al ten delen afgeschaft en herverdeeld onder de andere lidstaten."

"Het is dus allesbehalve een evidente situatie. We hopen dat de Britten eindelijk met een plan gaan komen", besluit Vandekendelaere.

Meest gelezen