Twitter/@Bill_Esterson

Zo ziet "Division!" eruit: Britse parlementsleden doorbreken protocol en gooien foto's op Twitter

Zoals u de voorbije dagen misschien al gelezen hebt, stemmen de Britse parlementsleden niet door op een knop te drukken, maar door in een ja- of neen-kamer te gaan staan. Het is hoogst ongebruikelijk dat daar beelden of foto's van in de pers verschijnen, maar in tijden van sociale media is ook dat protocol doorbroken.

Het is een van de vele voor ons vreemde gewoonten in het Britse parlement: de parlementsleden stemmen niet door op een knopje te duwen. Komt het in het Lagerhuis tot een stemming, dan vraagt de Speaker, de Kamervoorzitter, de voorstanders Aye te roepen, de tegenstanders moeten No roepen. Kan de voorzitter niet op het gehoor beslissen welke groep de meerderheid heeft, dan roept hij Division! Clear the lobbies.

Alle parlementsleden worden dan verzocht naar een Aye-lobby of een No-lobby te gaan en er doorheen te wandelen. Aan de deur worden ze geteld. En dat alles in 8 minuten tijd.

Het is hoogst ongebruikelijk dat daarvan beelden of foto's in de pers verschijnen, foto's nemen is normaal gezien niet toegestaan in de lobbies, maar die behoedzaamheid is blijkbaar gesneuveld, want verschillende MP's (members of parliament - parlementsleden) gooiden foto's van de No-lobby op Twitter.

Op een van de foto's (zie eerste tweet) is helemaal links op de foto duidelijk het gezicht van Boris Johnson te zien, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken en een fervente tegenstander van het brexitakkoord van de regering.

Op de foto's is ook duidelijk te zien hoe krap het in de No-lobby wel is. Niet verwonderlijk, aangezien de No's uiteindelijk met 432 waren, tegen 202 Aye's.

Meest gelezen