Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

“McJesus” weggehaald uit Israëlisch museum

Na gewelddadig protest en grote politieke discussie wordt een gekruisigde Ronald McDonald verwijderd uit een museum in Haifa, een stad in het noorden van Israël.

Sacred goods”, of religie en consumentisme: dat is het thema van de tentoonstelling in het Haifa Museum of Art. Er zijn sculpturen te zien van Jezus als Ken en Maria als Barbie. Maar ook een rood-gele Ronald McDonald, de mascotte van de gelijknamige Amerikaanse fastfoodketen, aan het kruis gespijkerd als Jezus Christus.

Geweld aan de museumdeur

Er kwam fel protest van de Arabisch-christelijke minderheid in Haifa en van andere groepen. Vrijdag kwamen er rellen van, toen tegenstanders het museum probeerden binnen te dringen. Er sneuvelden ruiten en drie agenten raakten gewond door stenen.

Ook de Israëlische minister van cultuur Miri Regev mengde zich in het debat. Ze dreigde de subsidies van het museum te schrappen. Haar collega van justitie floot haar dan weer terug en riep de artistieke vrijheid in.

Nu heeft de burgemeester van Haifa aangekondigd dat het museum de gewraakte “McJesus” zo snel mogelijk zal weghalen en terugsturen naar de Finse galerij waar het werk vandaan kwam.  Het is van de Finse kunstenaar Jani Leinonen, die trouwens zelf vroeg om het te verwijderen, omdat hij Israël wil boycotten wegens het beleid jegens de Palestijnen. 

Haifa is de derde stad van Israël en de belangrijkste havenstad in het noorden van het land.  Zo'n 2% van de (Arabische) bevolking noemt zichzelf christelijk.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen