“Soumission” van Michel Houellebecq wordt tv-reeks

De controversiële en tegelijk succesvolle roman "Soumission"van Michel Houellebecq over een toekomstig Frankrijk onder islambestuur krijgt een vervolg op het tv-scherm.

“Soumission” verscheen bizar genoeg precies op de dag van de aanslag tegen Charlie Hebdo, begin januari 2015. In het boek schetst Michel Houellebecq een beeld van Frankrijk in 2022, met een president van een moslimpartij en  een universiteitsprofessor als hoofdpersonage, die zich uiteindelijk bekeert. 

De roman was een “succes de scandale”: verguisd door velen, maar wel in 800.000 exemplaren in het Frans verkocht en in vele talen vertaald. In Duitsland zouden er een half miljoen van zijn verspreid.

Nu komt er een versie op de Franse televisie, geregisseerd door Guillaume Nicloux, met subsidie van de Franse film- en tv-organisatie CNC. Hoeveel afleveringen er komen en waar en wanneer de reeks te bekijken zal zijn, is nog niet bekend. Regisseur Nicloux maakte in 2014 al een komische film voor Arte, met als titel “De ontvoering van Michel Houellebecq”.

"Sérotonine"

Houellebecq heeft net een nieuw boek uit, het eerste na “Soumission”. Het heet “Sérotonine” en gaat over een depressieve man.De roman biedt ook een inkijk in het protest van het Franse platteland, een voorafspiegeling van de gelehesjesbeweging. Na de eerste druk van 320.000 exemplaren heeft uitgeverij Flammarion al een tweede druk van 50.000 gepland.

Meest gelezen