Videospeler inladen...

Klimaatspijbelaar Anuna wil doorgaan tot de verkiezingen: "We blijven op dezelfde nagel kloppen, let’s change the world"

Anuna De Wever (17), de initiatiefneemster achter het klimaatprotest van de jongeren, wil zeker doorgaan met de actie om op donderdag te spijbelen voor het klimaat tot aan de verkiezingen in mei. Dat zei ze in "Het journaal". 

"We gaan door tot we een verandering zien", zei Anuna De Wever. "Bijvoorbeeld bij de volgende legislatuur, welke partij er ook aan de macht is, moet het klimaat een prioriteit zijn. Er moet genoeg geld van de jaarlijkse begroting naar het klimaat gaan. Dit moet een prioriteit op de agenda worden, want dat is het nu niet."

Op de vraag of de jongeren van plan zijn om de actie vol te houden tot aan de verkiezingen in mei, antwoordt ze "ja, absoluut wel", ook al zijn er tussendoor examens. "We moeten op dezelfde nagel blijven kloppen en hopen dat het internationaal gaat. Let's change the world."

De Wever haalde inspiratie voor de actie bij Greta Thunberg, een 15-jarig Zweeds meisje, die elke vrijdag spijbelt voor het klimaat. "Ik vond dat zo geweldig inspirerend dat ik dacht: we moeten dat gewoon verderzetten."

Doordat we de regels breken, krijgen we nu wel die aandacht en wordt het wel op de agenda gezet.

Anuna De Wever

Ze legt ook uit waarom ze op een donderdag betogen en niet op een lesvrije dag. "Er zijn al enorm veel protesten geweest op schoolvrije dagen, zoals onlangs 70.000 mensen zijn gaan betogen op zondag. Twee dagen later is het ecopact niet getekend. Dan denk ik, dat wordt gewoon compleet genegeerd. Doordat we de regels breken, krijgen we nu wel die aandacht en wordt het wel op de agenda gezet."

Ik hoop dat we een klimaatplan kunnen opstellen tegen 2050, waarbij België een van de landen zal zijn die onder die 1,5 graad blijven.

Anuna De Wever

Volgens De Wever moeten we allemaal ons steentje bijdragen voor een beter klimaat. Zelf neemt ze zoveel mogelijk het openbaar vervoer of de fiets, ze is vegetariër, ze probeert zo weinig mogelijk te vliegen, ze draagt warme kleren en zet de verwarming niet te hoog. "Maar ook de overheid heeft een grote rol en die wordt nu niet helemaal uitgespeeld", zegt ze. "Ik hoop dat we een klimaatplan kunnen opstellen tegen 2050, waarbij België een van de landen zal zijn die onder die 1,5 graad blijven."

Gisteren mocht een delegatie van de klimaatspijbelaars op gesprek bij de ministers van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA), van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) en van Energie Lydia Peeters (Open VLD). "Daar is nog niets beloofd", zegt De Wever. "Maar ik voelde me wel gehoord. Ze gaven toe dat er meer ambitie nodig is en dat er nog heel veel moet worden gedaan. Ik hoop dat onze boodschap is overgekomen dat er iets moet gebeuren, ook al vergt dat drastische maatregelen."

Bekijk hieronder het volledige interview met Anuna De Wever in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Francesca Vanthielen, bezieler van de klimaatzaak, en Jan Segers, columnist voor Het Laatste Nieuws, debatteren in "De afspraak" over de zin en onzin van het klimaatprotest. Bekijk hieronder het volledige gesprek:

Videospeler inladen...

Meest gelezen