Belgische Staat opnieuw veroordeeld voor overbevolking in gevangenissen

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft de Belgische Staat opnieuw veroordeeld voor overbevolking in de gevangenissen. Deze keer gaat het over de gevangenissen in Vorst en Sint-Gillis. De rechtbank geeft de Belgische Staat zes maanden de tijd om de situatie te verbeteren, anders dreigt een dwangsom van 1.000 euro per dag, per gedetineerde. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wijst erop dat hij al maatregelen heeft genomen om overbevolking in de gevangenissen tegen te gaan.

Het is niet de eerste keer dat de Belgische Staat op de vingers wordt getikt voor het probleem. Op 9 oktober 2018 stelde de Luikse rechtbank van eerste aanleg de Belgische Staat al verantwoordelijk voor de overbevolking van de gevangenis in Lantin. "De meerdere veroordelingen ten spijt, neemt de Staat geen maatregelen", zegt Jean-Pierre Buyle van de Orde van Franstalige en Duitstalige advocaten. Uit recente cijfers van Justitieminister Koen Geens (CD&V) bleek dat het aantal gedetineerden in de Belgische gevangenissen op 27 december opnieuw was opgelopen tot 10.305. Dat komt neer op een overbevolking van ongeveer 11 procent.

Eerder waren er al veroordelingen van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens voor de materiële situatie in Lantin en Vorst. De omstandigheden van de gevangenen is volgens het Hof onaanvaardbaar, onder meer door overbevolking, maar ook door de verouderde infrastructuur en problemen met de hygiëne.  

Deze veroordeling van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg gaat specifiek over de gevangenissen in Vorst en Sint-Gillis. "In Sint-Gillis zitten gemiddeld 850 gevangenen, terwijl er maar plaats is voor 549 mensen", aldus Buyle. Het vonnis dateert van 9 januari. 

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zegt dat hij al verschillende initiatieven heeft genomen om de overbevolking in gevangenissen tegen te gaan. "Waar de gemiddelde dagelijkse bevolking in 2014 nog 11.578  gedetineerden bedroeg, met pieken tot bijna 12.000, is dit cijfer teruggedrongen tot 10.208 op vandaag", zegt Geens. De minister laat de precieze inhoud en de gevolgen van het vonnis nu door zijn diensten analyseren. 

Meest gelezen