Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Berlusconi opnieuw kandidaat voor Europese verkiezingen

De voormalige Italiaanse premier Berlusconi stelt zich nog maar eens kandidaat voor de Europese verkiezingen. "Uit verantwoordelijkheidsgevoel", zegt hij zelf. De 82-jarige politicus wil naar eigen zeggen een tegengewicht vormen tegen de "onbekwame" Vijfsterrenbeweging.

Hij doet het opnieuw. Silvio Berlusconi stelt zich opnieuw kandidaat, zo kondigde hij aan tijdens een bijeenkomst voor de lokale verkiezingen in de regio Sardinië. 25 jaar geleden trok Berlusconi de politieke arena in, zegt hij, "om een dam vormen tegen het communisme". Nu ziet hij iets wat nog erger is dan dat communisme in de regerende Vijfsterrenbeweging. "Een bende onbekwame amateurs", aldus Berlusconi.

Berlusconi mocht bijna vijf jaar lang geen politiek mandaat bekleden, vanwege een veroordeling voor corruptie. Maar een rechter oordeelde vorig jaar dat hij weer een publieke functie mocht opnemen. Bij de parlementsverkiezingen van maart vorig jaar was Berlusconi al lijsttrekker voor het rechtse blok waarmee zijn partij Forza Italia traditioneel naar verkiezingen trekt, ook al kon hij geen premier worden.

Maar hij en zijn partij moesten het afleggen tegen de uiterst rechtse Lega van Matteo Salvini, tot dan toe het kleine broertje binnen dat rechtse blok. De Lega maakte een spectaculaire klim en schoot van ongeveer 4 procent naar ruim 17 procent. De Lega maakte zich uiteindelijk los van het rechtse blok en vormde een regering met de Vijfsterrenbeweging.

Vader des vaderlands

Maar bij Europese verkiezingen trekken de partijen apart naar de kiezer, want Lega en Forza Italia behoren niet tot dezelfde Europese fractie. In de peilingen haalt Forza Italia tegenwoordig nog geen tien procent. Onder welke vorm en met welke alliantie Berlusconi nu naar de stembus wil trekken, valt nog te bezien. Wel wil de populist avant la lettre, die zijn hele politieke carrière Europa gebruikte als schietschijf, zich nu profileren als een wijze vader des vaderlands, die "visie" wil brengen in het Europese project. 

Eenzelfde strategie bracht de viervoudige ex-premier bij de laatste Italiaanse parlementsverkiezingen niet het verhoopte succes. Maar Berlusconi zou Berlusconi niet zijn, als hij daar geen pasklare uitleg voor had: de kansen van zijn partij waren ernstig geschaad, doordat hijzelf geen mandaat mocht bekleden, en de mensen dus niet écht voor hem konden stemmen. 

Meest gelezen