De Block start proefprojecten om burn-out op werkvloer op te sporen

Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken De Maggie Block (Open VLD) lanceert een reeks proefprojecten om burn-out op de werkvloer vroegtijdig te ontdekken. De Block wil uittesten hoe bedrijven de eerste signalen van burn-out snel kunnen oppikken om erger te voorkomen. 

Burn-out, lange tijd onderkend en ontkend, maar de aandoening behoort nu meer en meer tot het bekend jargon, ook op de werkvloer. Maar nog niet genoeg en De Block wil nu dat de overheid, de zorgverleners én de werkgevers de handen in elkaar slaan om daar iets aan te doen. Om en bij de 4 miljoen euro stelt de minister ter beschikking, goed voor drie grote projecten.

"Burn-out is een belangrijk maatschappelijk probleem. Het aantal mensen met een burn-out zit jaar na jaar in de lift en het is vaak zeer moeilijk om ervan af te geraken. We willen op de werkvloer uittesten hoe we de signalen vroegtijdig kunnen detecteren én hoe we kunnen vermijden dat iemand echt een burn-out ontwikkelt. Want voorkomen is altijd beter dan genezen. Ook moeten we blijven zoeken naar de beste behandelingen”, zegt De Block. 

Eerste project? In samenwerking met Fedris (het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico's) een begeleidingstraject voor mensen met hoge risico's. En die zijn vooral te vinden in de wereld van de ziekenhuizen en de banken.

Tot een onderbouwde aanpak komen en die uitrollen naar alle werknemers in ons land

Maggie De Block, Minister van Volksgezondheid

Zowat 1.000 werknemers kunnen deelnemen aan dit project. "De bedoeling is om tot een onderbouwde aanpak te komen die werkt, zodat we die kunnen uitrollen naar alle werknemers in ons land”, duidt De Block.

Er komen ook 12 pilootprojecten in verschillende andere sectoren die een vernieuwende aanpak van burn-out zullen testen. Dat moet leiden tot een pakket aan "tools" die overal kunnen worden toegepast.

Er komt  ook een informatiecampagne mét een website, dat moet helpen om signalen van burn-out te herkennen. "Veel mensen weten nog te weinig over burn-out, waardoor ze de signalen niet herkennen en niet of te laat ingrijpen. Daarom is het belangrijk dat we informatie bundelen en op een verstaanbare manier beschikbaar maken voor elke burger. Want iedereen kan een rol spelen in de preventie”, vindt De Block.

 

Meest gelezen