Videospeler inladen...

Lobbygroep sloeg op 11 oktober alarm: "Criminele activiteit" van 6 Belgen bij overbrengen Syrische christenen

Op 11 oktober vorig jaar verstuurde de European Syriac Union (ESU), een organisatie van oosterse christenen in Europa, een brief over "criminele activiteiten" bij het overbrengen van christenen uit Syrië naar België. Oppositiepartij CDH kreeg de brief gisteren in handen. In de brief wordt gesproken over 6 Belgen die 3.000 tot 14.000 euro vragen voor het overbrengen van christenen naar België. Er is ook sprake van een link met "een Belgisch parlementslid".

De ESU werd geïnformeerd door collega's die werken met Syrische vluchtelingen. De organisatie schreef over de kwestie een e-mail op 11 oktober en verstuurde die naar eigen zeggen naar tientallen gezagsdragers. Het gaat daarbij onder meer over Belgische Europarlementsleden, vernam VRT NWS van de organisatie. Onze redactie contacteerde meerdere Europees Parlementsleden uit verschillende partijen, zij zeggen dat ze de mail niet gezien hebben.

In de e-mail "met een dringende vraag" wordt gesproken over "6 Belgen" die zich bezighouden met het overbrengen van christenen uit Syrië via Libanon naar België. Namen worden er niet genoemd, maar volgens CDH-Kamerlid Georges Dallemagne zou het onder meer gaan over het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam, die vandaag werd aangehouden. "Ze krijgen voor hun diensten 3.000 tot 14.000 euro van de Syrische christenen", staat te lezen in de brief van de European Syriac Union. "Een van die personen werkt met een lid van het Belgische parlement."

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

De ESU zegt de naam van de politicus te weten. Volgens Dallemagne zou het niet gaan om een parlementslid, maar om toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). De Franstalige christendemocraat baseert zich daarvoor op informatie van de European Syriac Union. Over welke link de ESU het precies heeft, wordt niet duidelijk gemaakt. We weten dat Kucam lijsten opstelde voor het toekennen van humanitaire visa door Francken. In de brief staat voor alle duidelijkheid niet dat Francken iets te maken zou hebben met de vermeende praktijken.

Over het vragen van geld voor humanitaire visa stelt de European Syriac Union duidelijk: "Deze activiteit is crimineel en moet door het gerecht onderzocht worden." De organisatie vraagt zich ook af waarom het Belgische consulaat in Libanon "samenwerkt met die bende". "Dit is een schandaal dat onmiddellijk moet stoppen", klinkt het. De ESU schrijft verder dat ze op dat moment (11 oktober) weet hebben van tientallen christelijke families die zo naar België zijn gekomen. Volgens de ESU verwachtte het Belgische consulaat in Libanon op 19 oktober een andere groep van 30 christenen .

Stef Meerbergen (maker "Pano"-reportage) geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen