© CPU - Sven Michiels

Is "Fever", het vierde Balthazar-album, nu al een van dé Belgische platen van dit jaar?

De fans hebben er lang op moeten wachten, maar Balthazar is helemaal terug. "Fever", het vierde album van de band rond Jinte Deprez en Maarten Devoldere, komt vandaag uit. Michèle Cuvelier, Kirsten Lemaire, Ilse Liebens en Kurt Overbergh leggen uit waarom deze plaat alles in zich heeft om nu al een van dé Belgische platen van dit jaar te worden.  

"Fever" is het vierde album van Balthazar. Een album dat volgens de groep zelf lichtvoetiger, speelser en extraverter klinkt dan de vorige platen "Thin walls" en "Rats". Een album vol afro-beats en "vettige" baslijnen, terwijl ook de voor Balthazar zo kenmerkende violen niet ontbreken. 

Michèle Cuvelier van Studio Brussel kon de plaat deze week al integraal beluisteren en zij is ervan overtuigd dat "Fever" nu al een van dé Belgische platen van 2019 is. "Het is een ongelofelijk coherente plaat. En ook een heel sexy plaat. Ik meen te detecteren dat de nummers over liefde, lust en vrijheid gaan en ook over vrijheid in die lust en liefde. De vibe van die eerste singles, die stijl en flow voel je door de hele plaat heen. Er hangt een heel fijne sfeer in.  Soms klinken nummers licht, maar dan toch ook weer duister en dreigend. Het is nooit niet-catchy en het is nooit niet-Balthazar." 

Het is een ongelofelijk coherente plaat. En ook een heel sexy plaat.

Michèle Cuvelier, Studio Brussel

"Qua verwachtingspatroon is dit zeker een van dé Belgische platen van dit jaar", beaamt Kurt Overbergh, artistiek directeur van de AB in Brussel, en Balthazar-fan van het eerste uur.  En in de vijfsterrenrecensie die Balthazar deze week in Het Nieuwsblad kreeg, staat: "Niets dan hoogtepunten. Schrijf maar op: kwam "Fever" enkele weken vroeger uit, dan was die vierde MIA voor beste album al binnen. Volgend jaar dan maar." 

Herenigd na soloprojecten

"Fever" is het eerste album van Balthazar nadat zowel Maarten Devoldere (Warhaus) als Jinte Deprez (J. Bernardt) als Simon Casier (Zimmerman) solo gingen. Devoldere bracht met Warhaus zelfs twee albums uit in de periode waarin Balthazar een pauze nam. Jinte Deprez scoorde als J. Bernardt dan weer met zijn album "Running days".  De bandleden konden rekenen op de Balthazar-fans en boorden, vooral in het buitenland, zelfs een nieuw publiek aan. Iets waar ze nu ze -opnieuw als Balthazar- door Europa op tournee gaan de vruchten van kunnen plukken. 

Bekijk hieronder de video van "Love's a stranger", de populairste song van Warhaus op YouTube en Spotify: (en lees verder onder de video)  

"Hun soloprojecten waren veel succesvoller dan ze misschien zelf verwacht hadden", legt Ilse Liebens, die op Radio 1 "Vox" presenteert, uit. "We weten nu dat ze nog veel meer kunnen. En in je eigen project moet je altijd frontman zijn, maar nu kunnen ze weer afwisselen. In het beste geval werkt zoiets gigantisch goed, kijk maar naar Fleetwood Mac. Ik ben heel benieuwd naar wat ze in de groep gedaan hebben met wat ze solo geleerd hebben." Balthazar ziet zichzelf op dit moment dan ook eerder als een collectief, "een lappendeken van frontmannen".  Want: "Balthazar, da's echt superveel talent in één groep", aldus Liebens. 

Na dat veelvuldige vreemdgaan kan dit wel eens de ultieme fusie zijn. 

Kurt Overbergh, AB

"Ik heb veel respect voor de manier waarop ze als groep een tijd aan geheelonthouding gedaan hebben om dan solo toch ook weer succesvolle projecten op te zetten", zegt Kurt Overbergh. "Na dat veelvuldige vreemdgaan kan dit wel eens de ultieme fusie zijn." 

In dat idee van de "ultieme fusie" kan ook Michèle Cuvelier van Studio Brussel zich vinden. "Hun nevenprojecten hebben ze meegebracht en gebruikt als de ingrediënten van een mooie nieuwe cake die anders smaakt, maar die toch onmiskenbaar Balthazar is. Ze hebben zichzelf heruitgevonden, maar toch blijft het herkenbaar. Ik ben blij verrast door de plaat."  

"Je hebt veel bands bij wie er al eens iemand solo gaat en daarna klikt het soms niet meer", zegt Kirsten Lemaire van Studio Brussel. "Maar bij hen lijkt het er net op dat die solo-uitstapjes hen extra zuurstof gegeven hebben." 

Bekijk hieronder de video van "Wicked streets", de populairste song van J. Bernardt op YouTube en Spotify:  (en lees verder onder de video) 

"Een ongelofelijk uitgewerkte plaat"

De terugkeer van de groep ging vorig jaar wel gepaard met een trieste aankondiging. Violiste Patricia Vanneste, een van de stichtende leden, hield het voor bekeken bij Balthazar. Voor de nieuwe tournee wordt multi-instrumentalist Tijs Delbeke (Dez Mona, Sir Yes Sir, Nightman) geïntroduceerd als nieuw bandlid. Hij speelt immers ook viool.  "Delbeke speelde al mee bij Warhaus en hij is ook een erg veelzijdige muzikant", zegt Liebens. Kirsten Lemaire is benieuwd naar "hoe anders de energie op het podium zal zijn met Tijs Delbeke erbij". 

Wie ook al meespeelde met Warhaus, is Jasper Maekelberg. Hij is de producer van dit album. Maekelberg heeft zijn eigen project Faces on TV waarmee hij tijdens de Europese de tournee van Balthazar het voorprogramma zal spelen. Hij werkte als producer/mixer al mee aan releases van o.a. Bazart, Tsar B en Warhola. "Nog iemand met ongelofelijk veel talent", zegt Liebens. "Hij heeft intussen al een heel specifieke sound opgebouwd. Dat gaat zo ver dat je wanneer je op de radio bepaalde dingen hoort, je je meteen afvraagt of hij er weer achter zit. Hij doet fantastische dingen. Er zitten vaak weerhaakjes in zijn muziek en specifieke geluidjes waarvan je je afvraagt: wat is dit?" Volgens Cuvelier maakte Maekelberg er "een ongelofelijk uitgewerkte plaat" van, "met veel laagjes in de productie". 

In de aanloop naar de release van het album werden al vier nummers op het publiek losgelaten: "Wrong vibration", "Entertainment", "I'm never gonna let you down again" en de catchy titeltrack "Fever" . Over "Fever" zei Christophe Lambrecht vorige week op Studio Brussel nog: "Ik geraak ervan in trance, echt waar". Ook Ilse Liebens is er weg van: "Dat heeft zo'n goeie drive, die je meteen herkent als Balthazar." "Fever" staat intussen al drie maanden in de playlist van Studio Brussel. "Hun nieuwe single "I'm never gonna let you down again" draaien we nu, maar we blijven "Fever" ook draaien", zegt Lemaire. "Het duurt 6 minuten en is een minder voor de hand liggend nummer, dus je zou eigenlijk verwachten dat het minder lang in roulatie blijft, maar het is zo opvallend goed dat we het blijven draaien."

Bekijk hieronder de videoclip van "Fever": (en lees verder onder de video)

Met het oog op de festivals ziet het er dus ook goed uit, hoewel er voorlopig voor de zomer nog geen concerten aangekondigd zijn.  Op vrijdag 8 maart staat Balthazar wel al in de Lotto Arena in Antwerpen. "Het is echt een van de beste livebands in België van de voorbije jaren", zegt Ilse Liebens. "Ik heb al heel veel Balthazar-concerten gezien, maar nog nooit een slecht of een middelmatig concert. Voor hen zal het ook leuk worden om live nu een goeie mix te maken van alles wat ze al uitgebracht hebben, van hun meer intieme nummers tot het uptempo werk." 

Meest gelezen