2018 Getty Images

Gewezen advocaat Trump geeft toe dat hij technologiebedrijf betaalde om internetpeilingen te manipuleren

Michael Cohen, de voormalige advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft een technologiebedrijf betaald om internetpeilingen te manipuleren in het voordeel van Trump in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016. In een tweet bevestigt Cohen de berichtgeving daarover in de krant The Wall Street Journal. 

The Wall Street Journal schrijft dat Michael Cohen het technologiebedrijf RedFinch Solutions betaalde om de uitslag van twee internetpeilingen te beïnvloeden.

In februari 2015, in de aanloop naar de Republikeinse voorverkiezingen, vroeg Cohen het bedrijf om een computerscript te schrijven dat herhaaldelijk voor Trump zou stemmen bij een peiling van Drudge Report. Een jaar voordien had hij al hetzelfde gevraagd bij een poll van CNBC over de beste bedrijfsleider van de VS.

Voor dat werk zou Cohen begin 2017 een vergoeding van 50.000 dollar hebben gekregen van Trump en zijn bedrijf, moet blijken uit een regeringsdocument dat door The Wall Street Journal wordt aangehaald. 

Geen van de twee pogingen bleek overigens succesvol. 

"Ik betreur mijn blinde loyaliteit"

Op Twitter bevestigt Cohen de berichtgeving in The Wall Street Journaal. "Wat het artikel over de fraude met peilingen betreft: wat ik deed was louter op aansturen van en in het voordeel van Donald Trump. Ik betreur oprecht mijn blinde loyaliteit aan een man die het niet verdient." 

De huidige advocaat van Trump, Rudy Giuliani, zegt dat de president "niets weet van gemanipuleerde opiniepeilingen".

Cohen getuigt volgende maand

Michael Cohen werd vorige maand tot drie jaar cel veroordeeld wegens inbreuken op de campagnefinanciering en andere tenlasteleggingen, onder het betalen van zwijggeld aan vrouwen die naar buiten wilden komen met verhalen over hun affaires met Trump. Geen van de aanklachten ging echter over Cohens contacten met het technologiebedrijf waarvan nu sprake is in The Wall Street Journal.

Sinds hij schuldig pleitte, is de relatie tussen Trump en Cohen behoorlijk verzuurd. Trump noemde Cohen een "rat" omdat hij ermee instemde mee te werken met het onderzoek van speciaal onderzoeker Robert Mueller naar de mogelijke banden tussen het verkiezingscampagneteam van Trump en Rusland. Volgende maand zal Cohen getuigen tijdens een openbare hoorzitting van het voornaamste onderzoekscomité van het Huis van Afgevaardigden.

Meest gelezen