Nicolas Maeterlinck

Greenpeace over klimaatspijbelaars: "Pas als burgers zich verzetten, gaan politici luisteren"

Milieuorganisatie Greenpeace steunt de klimaatspijbelaars die vandaag massaal op straat kwamen. "Het is pas wanneer burgers zich echt gaan verzetten, wanneer burgers echt op straat komen, dat politici echt gaan luisteren", zegt Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hij beklemtoont dat Greenpeace niet betrokken is bij de organisatie van de spijbelacties, maar dat de deur wel openstaat voor burgerinitiatieven die advies willen. 

Greenpeace is heel blij dat burgers zich laten horen in verband met het klimaat. "Wij zijn heel blij dat nu deze jonge mensen, maar ook begin december 75.000 kinderen en volwassenen, de straat opkwamen, want pas dan gaat de boodschap die milieuorganisaties, maar ook klimaatwetenschappers, al jarenlang verkondigen, gehoord worden. En hopelijk eindelijk vertaald worden naar politieke actie." 

Burgerprotest is volgens Joeri Thijs veel effectiever dan de acties van Greenpeace. De organisatie deelt dan ook graag haar expertise met die burgerinitiatieven. "Wij zitten niet in een ivoren toren. Wij willen de expertise die wij hebben om burgerlijke ongehoorzaamheid in te zetten om verandering teweeg te brengen en om een politieke actie te gaan voeren, graag delen."

We hebben hen een beetje geholpen om zich te wapenen voor gesprekken met politici en journalisten. 

Joeri Thijs, Greenpeace

Thijs beklemtoont dat Greenpeace de acties van burgerbewegingen niet aanstuurt, maar wel advies geeft als die organisaties daar om vragen. Op die manier kwam de milieubeweging de afgelopen weken in contact met de jongeren die spijbelen voor het klimaat.

"We hebben de initiatiefnemers van de actie en een aantal jongeren met wie we eerder al contact hadden op hun vraag advies gegeven. We hebben hen een beetje geholpen om zich te wapenen voor gesprekken met politici en journalisten. Onze tip was: blijf vooral jullie zelf. Probeer niet de expert te worden op een aantal dagen tijd. Jullie zijn spontane jongeren en blijf dat vooral."

"Ze hebben weinig advies nodig, wat ze doen, doen ze fantastisch. Maar ik begrijp wel dat ze zich wat extra wilden wapenen voor die gesprekken. Ze willen zich ook niet om het even wat laten wijsmaken, dus ik vind dat een goede reflex."

Schone lucht rond de schoolpoort

Greenpeace steunde eerder ook al de burgersactie voor schone lucht rond de schoolpoort, die vorig jaar ontstond na de uitzending van de "Pano"-reportage over luchtvervuiling. "Dat kwam neer op het aanbieden van een vergaderlokaal en advies over hoe je de acties aan al die scholen kan promoten via sociale media."

Beluister hier het gesprek met Joeri Thijs van Greenpeace in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen