AFP or licensors

Griekse premier Tsipras overleeft vertrouwensstemming na ruzie over naamsverandering Macedonië

De Griekse premier Tsipras heeft een vertrouwensstemming in het parlement overleefd met 151 van de 300 stemmen, een heel nipte meerderheid. De weg is nu vrij om de naamsverandering van de Joegoslavische Republiek Macedonië in Republiek Noord-Macedonië door te voeren. Het Griekse parlement zou daarover volgende week al kunnen stemmen.

Premier Tsipras vroeg de vertrouwensstemming nadat zijn coallitiepartner, de partij ANEL (Onafhankelijke Grieken) opstapte uit zijn regering. De regeringscrisis was ontstaan toen de minister van Defensie Kammenos ontslag nam. Die zit op een zeer nationalistisch spoor en vindt de naamsverandering onaanvaardbaar. Kammenos vindt dat Griekenland het alleenrecht heeft op de naam Macedonië. Het buurland moet een naam krijgen die volledig los staat van de noordelijke Griekse regio Macedonië, waar het aan grenst. 

"Het parlement van Macedonië stemde vorige week al in met de nieuwe naam, nu is het Griekse parlement aan zet", zegt correspondent Bruno Tersago vanuit Athene in 'De Ochtend'. Het is nog niet duidelijk wanneer die stemming er precies zal komen, maar het zou al voor begin volgende week kunnen zijn, volgens Tersago.

Ook voor de naamsverandering zullen minstens 151 stemmen nodig zijn en nu premier Tsipras een minderheidsregering leidt valt nog af te wachten of dat zal lukken: "Er is een kleine oppositiepartij To Potami die erachter staat. Ideaal is de naamsverandering niet, maar de kwestie sleept al veel te lang aan en moet stoppen", legt Bruno Tersago uit. 

Meest gelezen