Heeft natuur heilzame invloed op dreigende burn-out? Nationaal Park Hoge Kempen vist het uit

Het Nationaal Park Hoge Kempen gaat onderzoeken of de natuur een heilzaam effect heeft op mensen voor wie een burn-out dreigt. Het natuurpark doet dat samen met de UHasselt en de Christelijke mutualiteit.

De mensen van het Nationaal Park Hoge Kempen willen laten onderzoeken of het inderdaad klopt dat de natuur een positief effect heeft op onze geest. De aandacht gaat dan vooral naar of de natuur een heilzaam effect heeft op stress bij mensen. Ze krijgen daarvoor onder meer subsidie van de Nationale Loterij. De Christelijke Mutualiteit en de Universiteit Hasselt doen mee aan het onderzoek.

Anneleen Mengels van het Nationaal Park legt uit wat de bedoeling is: "Eigenlijk gaan we onderzoeken wat het effect is als je vaak in het Nationaal Park Hoge Kempen bent. Maar de mensen die in het programma meestappen, krijgen ook handvaten om beter met stress om te gaan. Toch gaat een groot deel van het programma zich in de natuur afspelen. En we gaan samen met de UHasselt  een programma opzetten waardoor we dat ook meetbaar kunnen maken." 

Het eigenlijke onderzoek loopt in juni, maar nu al start de zoektocht naar mensen die willen deelnemen. Het gaat dan om mensen met stressklachten en die dreigen een burn-out te krijgen. Daarvoor willen onderzoekers in eerste instantie huisartsen aanspreken die patiënten hebben met een dreigende burn-out.   

Meest gelezen