Videospeler inladen...

Ivan De Vadder over de humanitaire visa-affaire: "Ik vrees dat dit aan Theo Francken blijft kleven" 

De vermoedelijke fraude rond humanitaire visa doet heel wat stof opwaaien in de Wetstraat. Dat bleek ook tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Onze Wetstraatwatcher Ivan De Vadder analyseert de politieke reacties.

Tijdens het vragenuurtje in het federaal parlement kwam de mogelijke fraude met humanitaire visa aan bod. Spilfiguur in dat dossier is Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam die vanmorgen werd aangehouden. En er werd stevig gedebatteerd in de Kamer, waarbij toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) onder vuur werd genomen.

"Normaal zou je verwachten dat Theo Francken zou ondervraagd worden. Maar Francken behoort tot de partij die ontslag heeft genomen uit de regering en zit dus niet meer in de regering van lopende zaken. Hij kan dus niet ondervraagd worden", zegt Wetstraatjournalist Ivan De Vadder.

"Je had op die manier de heel merkwaardige situatie dat Theo Francken als parlementslid in het parlement aanwezig was, maar dat alle vragen van zowel de overblijvende regeringspartijen als van de oude oppositie werden gericht aan de eerste minister en aan de nieuwe minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD)." Theo Francken zelf heeft in de Kamer het woord niet genomen.

Komt er een parlementaire onderzoekscommissie?

Sommigen opperen dat er een parlementaire onderzoekscommissie zou kunnen komen. "Het parlement zou dat inderdaad kunnen doen. Maar zo'n commissie kan niet over de legislatuur worden getild. Dus eind april zou het moeten ophouden. Dat is drie maanden. Als je weet dat parlementaire onderzoekscommissies maanden bezig zijn, dan weet je dat dit zo goed als onmogelijk is", zegt De Vadder.

Hoorzittingen in de commissie Binnenlandse Zaken, dat is de oplossing die nu mogelijk gebruikt zal worden. "Vanmiddag was er in het parlement de oproep om oud-staatssecretaris Theo Francken als parlementslid te horen in die hoorzittingen. Maar dat is niet onder ede zoals bij een onderzoekscommissie. De oud-staatssecretaris zou zich daar wel kunnen verdedigen."

Blijft dit kleven?

Mochten we nog een normale regering hebben, dan zaten we nu in een politieke crisis, stelt Ivan De Vadder. "Een crisis waarbij de oppositie het ontslag van Theo Francken zou vragen. En als je dan ook regeringslid Kris Peeters (CD&V) hoort zeggen dat ministers voor minder zijn afgetreden, dan kan je vermoeden dat Theo Francken op dat moment ook onder druk zou staan van partijen die tot de regering behoren."

De vraag is of deze zaak blijft kleven aan Theo Francken en zijn partij. "Ik weet niet of het aan de N-VA blijft kleven, aan Theo Francken vrees ik wel", meent De Vadder. "Je hoort ook bij de N-VA in de wandelgangen van het parlement de opmerking "Laten we hopen dat het gerecht heel snel zijn werk doet, want anders blijft dit kleven en is dat heel vervelend"."

"De verkiezingen zijn er namelijk over een aantal maanden en justitie is een notoir trage werker wat onderzoeken betreft. Het worden moeilijke debatten voor Theo Francken. Je hoort mensen zeggen: "Meneer Francken die het altijd moeilijk had met ngo's, hen mensensmokkelaars noemde... Hij had de mensensmokkelaars aan de deur van zijn eigen kabinet". Dat zijn opmerkingen die vanmiddag in het parlement vielen, en dat was er niet eentje."

De campagne is op gang gekomen. Ik vrees dat men Theo Francken en zijn partij niet zal sparen

Wellicht komen er dus hoorzittingen in de commissie Binnenlandse Zaken. "Als Theo Francken bereid is om zich daar te laten ondervragen, dan zullen we misschien meer weten. Want voor alle duidelijkheid: er is op dit moment geen strafrechtelijke verantwoordelijkheid voor Theo Francken", benadrukt De Vadder.

"Zolang er niet iemand van zijn kabinet aangewezen kan worden als iemand die ook op de hoogte was zodanig dat de filière tot op het kabinet ging, denk ik niet dat daar een probleem zal zijn. Vandaar dat het parket zo benadrukte dat de positie van Theo Francken niet in het gedrang komt. Het zou veranderen op het moment dat zo'n link wel zou gevonden worden en dan zitten we in een totaal ander universum." 

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Ivan De Vadder en Xavier Taveirne:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het gesprek met Hendrik Vuye en Patrick Dewael over de affaire van de humanitaire visa in "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal" over het debat in de Kamer:

Videospeler inladen...

Meest gelezen