Videospeler inladen...

Blijft 25 ton ijs in een kelder een jaar lang bevroren? Historisch experiment in Arenbergkasteel

Het Regionaal Landschap Dijleland heeft vandaag in Heverlee 25 ton ijs in de ijskelder van het Arenbergkasteel gedumpt. Het gaat om een experiment, waarmee de organisatie wil nagaan of het verhaal klopt dat ijs in een dergelijke kelder een jaar bewaard kan blijven. 

IJskelders werden vanaf de 16e eeuw gebruikt om ijs afkomstig van vijvers en grachten in op te slaan. Het ijs moest in de zomer onder meer dienen om eetwaren te bewaren of frisdranken mee te bereiden. IJskelders waren de koelkasten in een tijd dat er nog geen echte koelkasten bestonden. 

Speciale constructie

IJskelders hadden een speciale constructie. Het ging vaak om kegelvormige putten gemetseld in baksteen en bedekt met een kunstmatige heuvel. Boven de put waren koepels of gewelven gebouwd die de ruimte moesten isoleren. Ventilatiegaten dienden om de vochtige lucht af te voeren.

In het kader van het Arenbergfestival dat momenteel loopt, nam het Regionaal Landschap Dijleland eind vorig jaar het initiatief om de ijskelder aan het Arenbergkasteel weer open te leggen.  Uit de put werd 15 ton puin gehaald en de voorgevel kreeg een renovatiebeurt.  

Camera en sensoren

Volgens projectmedewerker Wim Aertsen is de ijskelder gebouwd tussen 1780 en 1820. Hoe lang de ruimte gediend heeft als ijskelder is onduidelijk, maar tot in de jaren 60 van de vorige eeuw was ze nog toegankelijk.   

"In het experiment vullen we de kelder volledig met ijs zoals dat vroeger ook gebeurde", licht Aertsen toe. "Met behulp van sensoren en een webcam kunnen we het smeltproces nauwlettend in de gaten houden. Zo komen we hopelijk ook te weten welke factoren het smeltproces beïnvloeden."   

Aanvankelijk was het plan om 40 ton ijs in de kelder te stockeren, maar Regionaal Landschap Dijleland heeft het uiteindelijk toch bij 25 ton gehouden.

Open Monumentendag

Als alles verloopt volgens plan, zal de ijskelder op 8 september - Open Monumentendag - weer opengaan. Iedereen kan dan met eigen ogen vaststellen wat er van het ijs na 9 maanden is overgebleven.  

Bekijk hieronder de video die Regionaal Landschap Dijleland over de ijskelder van het Arenbergkasteel heeft gemaakt. (Klik op de afbeelding om de video te starten)

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen