Videospeler inladen...

12.500 klimaatspijbelaars betogen voor de tweede keer voor een bindend klimaatplan 

In Brussel hebben spijbelende leerlingen vandaag voor de tweede keer betoogd voor het klimaat. Ondanks het slechte weer overtrof de opkomst de verwachtingen. Volgens de politie van Brussel waren er maar liefst 12.500 deelnemers. Na afloop heeft een deel van de jongeren een "brainstormsessie" met Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) gehouden.

De spijbelende leerlingen droegen vandaag opnieuw borden en doeken mee met verschillende slogans, zoals "Er is geen planeet B", "Brossen voor de bossen", "Make love not CO2" en "Bla bla bla, act now". De organisatoren van de klimaatbetoging - "Youth for Climate" - willen dat onze politici werk maken van een bindend klimaatplan waarin staat dat het de ambitie is om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden.

Het is onze toekomst, en wij moeten voor onze toekomst opkomen.

Deelneemster aan de klimaatbetoging in het radionieuws

Steun van "Grootouders voor het klimaat"

Rond half elf waren er speeches gepland, waarna de spijbelende jongeren aan hun mars begonnen door de stad. Ze volgden een parcours dat via het Koningsplein, het Luxemburgplein en het Madouplein in een grote lus terug naar Brussel-Centraal leidt. Rond 13 uur werd de betoging daar ontbonden.

Net zoals vorige week kregen de jongeren ook vandaag steun van een delegatie "Grootouders voor het klimaat".

Op educatieve uitstap

Sommige leerlingen spijbelden niet, maar waren vandaag op "educatieve uitstap" naar de klimaatbetoging. De leerlingen van het GO Atheneum Gentbrugge bijvoorbeeld. Met 120 namen ze vanochtend in alle vroegte de trein naar Brussel, samen met enkele leerkrachten én de directrice.   

De vorige generatie heeft onze wereld 'verkloot', onze generatie moet dat oplossen en daarom zijn wij hier.

Deelneemster aan de klimaatbetoging in het radionieuws

Sympathie uit politieke hoek en Europa

De spijbelende leerlingen kregen ook heel wat sympathiebetuigingen van Vlaamse politici en Europese beleidsmakers, zoals uit onderstaande tweets blijkt.  Sommige, zoals Meyrem Almaci (Groen) en Raoul Hedebouw (PVDA) kwamen de leerlingen ter plekke steunen. Ook Dries Van Langenhove (Schild & Vrienden, Vlaams Belang) was op de betoging aanwezig. Hij kwam er pleiten voor kernenergie.  

Na afloop heeft een deel van de jongeren een "brainstormsessie" gehouden met Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD).  "We merken dat er grote vraag is naar samenwerking tussen zowel politici, wetenschappers, burgers en industrie. Tijdens de brainstorm hebben we samen gezocht naar oplossingen. We zien dat er vooral een bewustmaking moet komen dat ecologie en economie moeten samengaan", zegt Ward Winters, 17 jaar, en activist bij Youth for Climate daarover.

"Een duurzaamheidsindex vind ik zeer nuttig. Er moet als het ware een financiële impuls zijn om duurzaam te consumeren, want momenteel is het een zaak van opoffering. Het moet een evidentie zijn om voor duurzaam te kiezen, want ecologisch is logisch", verduidelijkt Ward.

Met het engagement van de jeugd wil het kabinet van minister Lydia Peeters aan de slag. De jongeren mogen in de toekomst een nieuwe uitnodiging verwachten om samen te zitten over het klimaat. En mogelijk sluiten dan ook bedrijven en wetenschappers aan. 

De leerlingen passeren aan het Koningsplein

'Sit in' in Antwerpen

Op de Groenplaats in Antwerpen hebben ongeveer 250 leerlingen een 'sit in' gehouden voor het klimaat. Ze zijn bewust niet naar Brussel gegaan omdat ze het klimaatprobleem dichter bij huis willen aanpakken, op stadsniveau. De leerlingen hadden vanochtend ook een ontmoeting met schepen voor Onderwijs Jinnih Beels (SP.A) en schepen voor Leefmilieu Tom Meeuws (SP.A).  

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal 1" 

Videospeler inladen...

Meest gelezen