2019 Getty Images

May heeft vertrouwens­stemming overleefd, wat nu? "Pokerspel op hoog niveau met 'zeer koppig mens'"

Wat staat de Britse premier Theresa May te doen nu ze de vertrouwensstemming in het parlement heeft overleefd? Ze is meteen begonnen met gesprekken met de oppositie. Een déél van de oppositie, want Labour, verreweg de belangrijkste oppositiepartij, blijft weg. "De klok tikt, maar de partijen blijven een politiek spel spelen", zegt collega Veerle De Vos in "De ochtend". 

expert
Veerle De Vos
Expert Azië, Groot-Brittannië en Ierland | Voor meer van Veerle De Vos, klik hier.

Nadat ze gisteravond de vertrouwensstemming in het parlement had overleefd, is Theresa May begonnen met gesprekken met de oppositie. Maar dat overleg dreigt weinig te zullen opleveren, zolang enkel de kleine partijen -Liberal Democrats, de Schotse en Welshe nationalisten, de Green Party- eraan deelnemen. 

Labour, verreweg de grootste en belangrijkste oppositiepartij, neemt niét deel aan de overlegronde. Leider Jeremy Corbyn stelde onmiddellijk voorwaarden. "Constructieve gesprekken zijn enkel mogelijk als de regering voor eens en altijd de mogelijkheid van een "no deal" uitsluit", zei hij. 

"Het ironische is dat Corbyn tot gisteren klaagde dat hij nog altijd geen telefoon had gekregen van Theresa May, terwijl hij vandaag "hard to get" speelt", zegt VRT-journaliste Veerle De Vos vanuit Londen. Ze stelt vast dat de Britse kranten dan ook erg pessimistisch zijn over de gesprekken. "Corbyn slams the door on Theresa", zo klinkt het in de Britse pers. 

Zachte brexit?

Wat moet er gebeuren om Labour te motiveren toch met de premier te gaan praten? "May zal een eindje in de richting van Labour moeten opschuiven", zegt Veerle De Vos. "Dat wil zeggen: een zachte brexit, in de douane-unie blijven, eventueel in de eengemaakte markt". Dingen die voor de brexit-hardliners in Mays eigen partij onaanvaardbaar zijn, kortom.

"Er is in het parlement, ook bij Conservatieve "remainers", ook wel wat animo voor een tweede referendum", zegt De Vos nog. "Maar het blijft onduidelijk of er voor iets een meerderheid kan worden gevonden.

Maandag moet Theresa May terug naar het parlement met haar plan B, een verklaring van wat ze nu wil. Vandaag is nog bekendgemaakt dat het parlement over dat plan zal stemmen op 29 januari, precies twee maanden voor het Verenigd Koninkrijk de EU dient te verlaten.

De oppositiepartijen hopen dat ze via amendementen bij het nieuwe plan het proces kunnen sturen in de richting die zij willen, zodat ze een beetje de controle van het parlement kunnen overnemen. 

Maar de vraag blijft: waar kunnen ze landen, zolang Labour niet deelneemt aan de gesprekken?"

Pokerspel

"Wat zijn de plannen van Jeremy Corbyn?", stelt Veerle De Vos de vraag. "Wil hij deze regering wel helpen om tot een akkoord te komen? Of hoopt hij nog altijd om verkiezingen te kunnen forceren, waarbij hij aan het hoofd zou komen van een Labour-regering?

May heeft dan weer het probleem dat ze met ultraconservatieven zit in haar eigen partij, die absoluut een harde brexit willen. Dus als ze te veel opschuift in de richting van Labour, dan zou het kunnen dat een deel van haar eigen partij gaat lopen."

"Het blijft dus een pokerspel op hoog niveau", concludeert De Vos. "Daar komt nog bovenop dat Theresa May wordt omschreven als een zeer koppig mens. Ze zegt wel dat haar deur openstaat en dat ze zal luisteren naar suggesties van andere partijen, maar of ze daar ook iets mee zal doen, is de vraag."  

Naar Brussel

Theresa May moet volgende week ook met een nieuw voorstel naar Brussel. Waarover gaat ze onderhandelen met de Europese Unie?

De EU is waarschijnlijk bereid om te praten over een nieuwe deal, en zelfs over een uitstel van de brexit. Gisteren raakte bekend dat de EU werkt aan een scenario waarbij die kan worden uitgesteld, zelfs tot 2020. "Maar de EU wacht eerst op een vraag of voorstel in die zin van de Britten."

Theresa May houdt intussen stug vol dat de uitstap er komt op 29 maart. Dat er geen uitstel komt en zeker geen afstel.

"Maar veel waarnemers, en ook veel gewone mensen, geloven dat niet meer", zegt De Vos. "De Britten -burgers en bedrijven- zijn het ook kotsbeu. De klok tikt, maar de partijen blijven een politiek spel spelen, terwijl de toekomst van hun land en van Europa op het spel staat. "

Meest gelezen