Theo Francken (N-VA) ontkent dat Kucam zijn kabinet op de hoogte bracht van geldstromen bij toekennen humanitaire visa

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ontkent dat Melikan Kucam hem of zijn kabinet op de hoogte gebracht heeft van geldstromen bij het toekennen van humanitaire visa. "Dat is niet juist", zei Francken vanavond op ROB-TV. Vanochtend werd Melikan Kucam aangehouden. Het N-VA gemeenteraadslid uit Mechelen wordt verdacht van mensensmokkel, passieve omkoping, afpersing en criminele organisatie.  

Melikan Kucam (N-VA) werd dinsdagmiddag voor verhoor meegenomen door het Antwerpse gerecht. Hij wordt ervan verdacht zich te hebben laten betalen in het kader van de toekenning van humanitaire visa aan christenen uit Irak en Syrië. Het zou gaan om sommen tot 10.000 euro, terwijl voor zo'n visum slechts een beperkte administratiekost moet betaald worden. 

Mijn cliënt ontkent met klem dat hij om het even welke som geld zou hebben gevraagd of aangenomen om mensen op lijsten te plaatsen

Advocaat Frank Coel

Kucam zelf pleit onschuldig. "Mijn cliënt is zwaar aangeslagen want hij heeft nooit geld gevraagd voor de diensten die hij gepresteerd heeft en hij heeft ook nooit geld gekregen", zegt advocaat Frank Coel. "Hij ontkent met klem dat hij om het even welke som geld zou hebben gevraagd, aangenomen of wat dan ook om mensen op lijsten te plaatsen om hen naar hier te laten overkomen."

Video player inladen...

Mogelijks zijn er grote sommen geld betaald aan passeurs en reisbureaus die mensen van Syrië naar Libanon moesten overbrengen, niet aan Kucam. En deze info heeft mijn cliënt in juli gemeld aan het kabinet van Theo Francken

Advocaat Frank Coel

Volgens de onderzoeksrechter zouden er in het onderzoek aanwijzingen zijn dat er grote sommen geld betaald zijn. Volgens Kucam werden die sommen betaald aan passeurs en reisbureaus die de mensen moesten overbrengen van Syrië naar Libanon, maar niet aan hem. "Volgens de verhoren en de informatie waarover wij beschikken zouden die geldstromen voornamelijk te traceren zijn naar de passeurs en de reisbureaus die de mensen moesten overbrengen van Syrië naar Libanon", weerlegt advocaat Frank Coel. "Voor alle duidelijkheid, dat geld is niet in handen gekomen van Melikan Kucam. En mijn cliënt heeft dit zelfs in juli gemeld aan het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken", besluit zijn advocaat. 

Volgens Francken is dit niet correct. "Als de advocaat zegt dat mijnheer Kucam mij in juli op de hoogte zou gebracht hebben, dan is dat niet juist. Als hij zegt dat hij mijn kabinet op de hoogte gebracht heeft, dan is dat volgens mijn medewerkers die ik vandaag gecontacteerd heb, ook niet correct", zei hij vanavond op ROB-TV.

Op vraag van kabinet lijsten opgesteld

Kucam ontkent niet dat hij lijsten heeft opgesteld op vraag van het kabinet om mensen die in zeer precaire situaties zaten, via de Syrische gemeenschap naar hier te laten overbrengen. 

Bekijk hieronder het liveverslag van Fatma Taspinar uit "Het Journaal 1": 

Video player inladen...

Meest gelezen