N-VA-lid regelde humanitaire visa voor 20-tal Syrische christenen in Aalst

Ook in Aalst zijn Syrische christenen door een N-VA-lid aan een humanitair visum geholpen. Dat meldt De Morgen en is bevestigd aan VRT NWS. Het N-VA-lid dat de lijsten samenstelde is Kostantin Al Chammas, de spreekbuis van de Syrische christenen in Aalst. 

Eind 2016 kwamen er een 20-tal Syrische christenen aan in Aalst via een humanitair visum. Het gaat om familieleden van Syrische christenen die al in Aalst woonden. "Mensen kwamen me vragen om hun moeder of hun zussen naar hier te halen, omdat ze in nood waren", zegt Al Chammas. "Ik heb samen met de families een lijst samengesteld en die via een vertrouwenspersoon aan het kabinet van voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) bezorgd."

Hij benadrukt dat hij nooit geld heeft ontvangen en dat hij ook vanuit de gemeenschap in Aalst nooit iets gehoord heeft over fraude. Hij kreeg wel telefoontjes uit Zweden en Nederland van Syriërs die opgevangen hadden dat er moest betaald worden om België binnen te mogen. Hij zei hen dat dat niet klopte. "In België kost een humanitair visum 350 euro, als iemand meer dan 350 euro vraagt, dan zijn dat mensensmokkelaars", zegt Al Chammas. 

Al Chammas zegt ook dat hij bij families geïnformeerd heeft die via Melikan Kucam het land binnengekomen zijn. Ook zij ontkennen dat er geld is betaald. 

Melikan Kucam, N-VA-gemeenteraadslid uit Mechelen, is vandaag aangehouden voor fraude met humanitaire visa. Hij wordt verdacht van mensensmokkel, passieve omkoping, afpersing en criminele organisatie.  

Meest gelezen