Neil Young (archieffoto).

Bibliotheek Genk en C-Mine brengen hulde aan Neil Young: "Voor mij is hij magie"

De bibliotheek van Genk en C-Mine pakken uit met een expo over Neil Young. Hij staat ondertussen 50 jaar op het podium en daarom worden in de bibliotheek exclusieve foto's, platenhoezen en verzamelobjecten getoond. Zanger en gitarist Piet De Pessemier van Mad About Mountains is grote fan, heeft een Neil Young tribute band en ging onlangs ook op tournee met covers van zijn idool.

"Ik speelde in een punkband en durfde niet zingen, want ik had een hoge en scherpe stem", zegt Piet De Pessemier. "Maar op een bepaald moment heb ik een album van Neil Young besteld en toen is er in mijn hoofd iets gesprongen, het was gewoon magie. Ik besefte dat je toch zo mocht zingen. Ik ben meer gaan opzoeken over hem en over zijn muziek. En toen ben ik ben singer songwriter geworden. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik nu ben wie ik ben."

Donkere periode

De expo loodst je langs een tijdlijn en vitrinekasten die belangrijke periodes uit de carrière van Neil Young belichten. "De Ditch Trilogy is de donkere periode van Neil", zegt Piet. "In de jaren '70 waren er verschillende moeilijke momenten voor Neil, zoals de dood van zijn gitarist Danny Whitten. Ze waren op tournee en Danny Whitten was te stoned om op te treden, dus gaf Neil hem geld om naar huis terug te keren. Maar Danny kocht daar drugs mee en stierf aan een overdosis. Neil voelde zich zo schuldig en maakte er een plaat over. Veel fans vinden dit een belangrijke periode omdat je Neil hier van zijn meest persoonlijke kant hoort."

Atypische plaat

Een ander persoonlijk album is Tranformer Man, een zeer atypische plaat voor Neil Young. "Het is een album met veel elektronica, die hij heeft gemaakt voor zijn zoon Ben. Zijn zoon heeft een hersenverlamming en kan enkel communiceren via de computer. Dit was zijn manier om daar mee om te gaan."

Koppig

"Soms zou ik meer willen zijn zoals Neil Young, maar ik durf dat niet", gaat Piet verder. "Neil volgt zijn muze en de rest is voor hem bijzaak. Maar zo zit ik niet in elkaar. Ik koester de mensen rondom mij en je laat die niet vallen. Maar Neil gaat er gewoon voor." Tegen de verwachtingen in heeft Piet zijn idool nog nooit ontmoet. "Ik wil hem niet ontmoeten, laat het maar zo. Ik weet niet of het zo'n aangename persoon is. Laat mij er maar over lezen en schrijven en ik zal hem wel nazingen en dan is het goed."

Alle info vind je op de website van de bibliotheek en C-Mine.

Meest gelezen