Videospeler inladen...

Oud-ambassadeur Geleyn wil selectie voor humanitaire visa niet toevertrouwen aan VN: "Een zwart gat en er komt weinig licht uit"

Vluchtelingen via de Verenigde Naties aan een humanitair visum helpen, is geen goed idee. Dat zegt oud-ambassadeur Mark Geleyn in de nasleep van de affaire rond het verkopen van humanitaire visa door Melikan Kucam. Geleyn hielp in 2015 een grote groep Syrische christenen naar België overkomen, in samenwerking met de regering. Hij verkiest die weg boven samenwerken met de VN.

Het verlenen van humanitaire visa aan vluchtelingen roept heel wat vragen op sinds bekend is geworden dat Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucan daarvoor vermoedelijk grof geld heeft gevraagd aan Assyriërs.

Humanitaire visa worden door de regering toegekend aan vluchtelingen, om niet-economische of niet-familiale redenen. Concreet gebeurt dit door de staatssecretaris of minister van Asiel en Migratie. Tot het ontslag van de N-VA uit de regering was dat Theo Francken (N-VA), nu is dat Maggie De Block (Open VLD).

Humanitaire corridors

Francken engageerde zich om Syrische christenen aan een humanitair visum te helpen, via zogenoemde humanitaire corridors. Dat werd georganiseerd door tussenpersonen: de christelijke Sint-Egidiusgemeenschap, blijkbaar door Melikan Kucam en door een actiegroep van een 25-tal geëngageerde burgers, onder wie oud-ambassadeur Mark Geleyn.

Mark Geleyn was ambassadeur in Israël en is lid van de christelijke denktank Logia. In 2015 hielp hij om 244 christenen uit Aleppo naar België over te laten komen. "Het risico dat de christenen zouden worden uitgemoord, was zeer groot", zei Geleyn daarover gisteren in "Terzake".

Tragische selectie

Toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gingen na uitgebreid overleg in 2015 in op het voorstel van de groep rond Geleyn om christenen uit Syrië naar België te laten overkomen.

De groep heeft plaatselijke kerken gezinnen laten uitkiezen die naar België mochten komen. Dat selectieproces verliep volgens Geleyn tragisch, omdat dat gepaard ging met afpersingen, bedreigingen en veel jaloezie. "Iedereen wilde erbij zijn." Of er ook omkoping in het spel was, kan Geleyn niet uitsluiten. Maar "als dat gebeurd zou zijn, zou dat uitgekomen zijn", maakt Geleyn zich sterk.

Zwart gat

Minister Maggie De Block, die Theo Francken opvolgde op Asiel en Migratie, zei gisteren dat hervestiging enkel nog mogelijk is via betrouwbare organisaties: NGO’s die een goede screening kunnen garanderen en het VN-vluchtelingenagentschap (UNHCR).

"Mensen van de UNHCR screenen de vluchtelingen ter plaatse of ze in aanmerking komen voor een humanitair visum en selecteert ze op basis van objectieve criteria in een internationale kader", zei De Block gisteren. België werkt nu al samen met de Verenigde Naties via de zogenoemde hervestigingsprogramma’s.

Mark Geleyn is niet te vinden voor een selectie door de VN. "Officieel klinkt dat mooi en onpartijdig, maar in de praktijk betekent dit dat de UNO kiest wie naar België mag komen (...) Dat betekent dat de soevereine beslissing om buitenlanders in België toe te laten met een visum uit handen gegeven wordt aan buitenlanders."

Officieel klinkt dat mooi en onpartijdig, maar in de praktijk betekent dit dat de UNO kiest wie naar België mag komen.

Oud-ambassadeur Mark Geleyn

Geleyn vertrouwt die weg niet omdat er zelden of nooit iets over corruptie binnen de VN naar buiten komt, of om het in zijn eigen woorden te zeggen: “De UNO is een zwart gat en er komt weinig licht uit.”

Hij herinnert eraan dat “er de afgelopen twee jaar zelfs in de meest gerenommeerde NGO’s vanalles gebeurd is". "De verleiding in onze consulaten en internationale instellingen is groot”, vreest Geleyn. Daarom is het volgens de oud-ambassadeur beter om de selectie zelf te regelen, zoals hij in het verleden gedaan heeft, in samenwerking met de regering.

Meest gelezen