Deze postercampagne in Dover brengt Britse politici in verlegenheid

Terwijl de brexit in een complete impasse zit, zijn tegenstanders van dat Britse vertrek uit de EU een postercampagne gestart in de Engelse havenstad Dover. En die brengt heel wat Britse politici in verlegenheid. Op metershoge affiches zijn oude uitspraken van politici te lezen, maar die zijn door de recente ontwikkelingen vaak erg pijnlijk, stelt The Guardian vast.

De posteractie gaat uit van de groep 'Led by Donkeys' die ook op Twitter actief is. De actievoerders verkiezen anoniem te blijven, maar willen vooral de bevolking wakker schudden. "De nieuwscyclus gaat zo snel dat mensen vergeten wat onze leiders verklaren", zegt een woordvoerder aan The Guardian. De groep koos Dover uit als plaats voor de postercampagne, omdat die stad "in de frontlinie ligt van de brexit".

"Tweede referendum"

Zo verklaarde Liam Fox, van de Conservatieve partij, in juli 2017 dat het vrijhandelsakkoord dat het UK met de Europese Unie moest onderhandelen "een van de makkelijkste in de geschiedenis zou zijn".  Intussen is al gebleken dat de onderhandelingen met de EU bijzonder stroef zijn verlopen.

Ook een oude tweet van Conservatief Jacob Rees-Mogg is pijnlijk. "We zouden twee referenda kunnen hebben. Als het zo ver is, is het zinvol om een tweede referendum te hebben nadat de onderhandelingen zijn afgerond." Zo'n tweede referendum wordt vandaag door de meeste brexiteers net van de hand gewezen.

De huidige premier Theresa May verklaarde zelf kort voor het referendum in 2016 nog "dat door in de Europese Unie te blijven, we beter beveiligd zijn tegen criminaliteit en terrorisme". Vandaag is zij als premier degene die de uitslag van het brexitreferendum uitvoert.

Meest gelezen