Foto: YouTube/International Journalism Festival.

Nederlandse journaliste die uit Turkije is gezet, is verdachte in onderzoek naar terrorisme  

Turkije heeft een Nederlandse journaliste het land uitgezet om "redenen van veiligheid". Het Nederlandse Openbaar Ministerie had de Turkse overheid onlangs om informatie gevraagd over de journaliste, die als correspondente werkt in Turkije. Ze wordt beschouwd als verdachte in een lopend strafrechtelijk onderzoek, maar ze wordt niet verdacht van een terroristisch misdrijf. 

Ans Boersma werd vanochtend Turkije uit gezet. De vrouw werkt al twee jaar als correspondente van het Financieele Dagblad (FD), Trouw en OneWorld. Gisterenmorgen werd ze in Istanbul aangehouden toen ze bij de immigratiedienst haar verblijfsvergunning wou verlengen. Turkije zei haar het land uit te zetten om "veiligheidsgerelateerde redenen", meer uitleg kreeg ze niet. "En dan zit je ineens in het vliegtuig terug naar Nederland", tweette ze vanochtend. 

De Turkse overheid liet weten dat ze onlangs van de Nederlandse politie had vernomen dat de journaliste banden heeft met een terroristische organisatie. Het gaat om de Syrische jihadistische groepering Al Nusra, die doorgaans wordt gelinkt aan terreurbeweging Al Qaeda. Verschillende Syriëstrijders uit Nederland hebben zich de voorbije jaren bij de groepering aangesloten. 

"Op grond daarvan hebben wij actie ondernomen en een voorzorgsmaatregel genomen", zegt de woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op Twitter. "Als een geloofwaardig buitenlands overheidsbureau je vertelt dat een van zijn burgers banden heeft met terrorisme, neem je geen enkel risico."

In een korte verklaring zei de woordvoerder ook dat de uitzetting van de journaliste "op geen enkele manier verband hield met haar journalistieke activiteiten in Turkije". 

Verdachte

De uitzetting van de journaliste is niet op verzoek van Nederland gebeurd, reageerde het Nederlandse Openbaar Ministerie in een korte reactie op de uitspraken van de woordvoerder.

Het OM bevestigde intussen wel dat het de Turkse overheid om informatie had gevraagd over de journaliste. Zij is een van de verdachten in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme. Ze wordt niét verdacht van een terroristisch misdrijf. Waarvan ze dan wel wordt verdacht, wil het OM niet zeggen. Het OM zegt ook niets over de banden tussen de journaliste en de andere verdachten in het terreuronderzoek. 

De journaliste is vanmorgen aangekomen op de Nederlandse luchthaven Schiphol. Ze is daar niet aangehouden. Of ze verhoord is, is niet duidelijk.

Syrische ex

De journaliste zelf vermoedt dat haar uitzetting mogelijk te maken heeft met de relatie die ze tot de zomer van 2015 had met een Syriër die eind vorig jaar in Nederland is gearresteerd vanwege voormalig lidmaatschap van Al Nusra. Dat staat in een verklaring van de hoofdredactie op de website van het Financieel Dagblad (FD). De relatie liep midden 2015 af, en Boersma werkt sinds februari 2017 voor het FD. 

De FD-hoofdredactie wil volledige opheldering van de Nederlandse ministeries van Justitie en Buitenlandse Zaken over hoe het kan dat gegevens van een Nederlandse journalist worden gedeeld met Turkse opsporingsdiensten worden gedeeld, zonder dat dit bekend is bij Buitenlandse Zaken. 

Meest gelezen