Waals staalbedrijf NLMK Clabecq ontslaat de helft van haar personeel

De Waalse staalindustrie blijft het moeilijk hebben om internationale concurrentie het hoofd te bieden. NLMK Clabecq is een walserij in handen van een Russische staalgroep, die de site overgenomen heeft van Duferco. Op een bijzondere ondernemingsraad heeft het bedrijf het ontslag van 290 van de zowat 600 werknemers aangekondigd. 

NLMK verwerkt staalblokken uit Rusland in stalen platen, bestemd voor scheeps- en machinebouw. Het bedrijf produceert zo'n 750 000 ton per jaar. De walserij heeft een goede reputatie, maar kent toch al jaren financiële problemen door de concurrentie uit het buitenland.

De Waalse christelijke vakbond gaat niet akkoord met het collectief ontslag. "De werknemers hebben al heel wat inspanningen geleverd inzake flexibiliteit en lastige arbeidsomstandigheden", zo laat de vakbond weten. "In feite opereert NLMK Clabecq al sedert 2011 als onderaannemer voor de verkoopsafdeling in Manage, die deel uitmaakt van dezelfde Russische staalgroep. Maar dit zorgt ervoor dat alle kosten gedragen worden door de walserij, zonder dat de winsten terugvloeien naar het bedrijf in Clabecq." 

Meest gelezen