Bouwvallige riolen en te weinig eten: ACV klaagt wantoestanden in gevangenis van Brugge aan

In de gevangenis van Brugge zijn er ernstige problemen in de wasserij, met de riolen en ook met de voeding voor de gedetineerden. Dat zegt de vakbond ACV. Die roept minister van Justitie en Regie der Gebouwen Koen Geens (CD&V) op om dringend werk te maken van een grondige renovatie. De Regie der Gebouwen zegt dat er wel degelijk inspanningen worden gedaan, maar dat die tijd vergen.

Er zijn volgens ACV problemen in de wasserij van de Brugse gevangenis. Daar zijn alle industriële wasmachines defect. De was wordt nu uitbesteed aan een externe firma. De riolering staat op sommige plekken op instorten. En er zijn ook problemen met het eten. Dat kan het gevangenispersoneel niet meer zelf bereiden door verschillende defecten in de gevangeniskeuken.

Ook de maaltijden komen van een externe firma. In kleinere porties, en dat is een probleem voor de gedetineerden, zegt Peter Millecam van ACV. "Vroeger konden we porties op maat geven, maar dat kan nu niet meer. Een grote struise kerel eet meer dan een klein tenger mannetje."

Nieuwe douches en elektrische poorten

De Regie der Gebouwen verzekert dat er aan de mankementen wordt gewerkt. De renovatie van de keuken is in november al toegewezen aan een bedrijf. En de werken aan de riolering zijn zelfs al begonnen. Er worden ook nieuwe douches en elektrische poorten geplaatst. Alleen duurt het wat langer, omdat de gevangenis zo'n groot gebouw is en je er niet zomaar vrij kan werken.

"Het belangrijkste binnen de gevangenis is de veiligheid van de personeelsleden en de gedetineerden", zegt Johan Vanderborght van de Regie der Gebouwen. "Er mogen absoluut geen ontsnappingen gebeuren. Daarom is de controle van onze aannemers en leveranciers zeer strikt. Als zij 's morgens toekomen of 's avonds weggaan, dan moet alles grondig gecontroleerd worden. En dat heeft een impact op de timing. Bij het opstellen van een planning voor de uitvoering van de werken en de levering van de materialen, moeten wij daar rekening mee houden."

In totaal investeert de overheid de komende jaren ruim acht miljoen euro om de gevangenis te renoveren.

Meest gelezen