Bij Bird Box doen mensen hun dagdagelijkse activiteiten geblinddoekt.

Bird Box, Tide Pod of Fire: YouTube wil geen video's meer van gevaarlijke challenges

YouTube wil niet langer video's posten van gevaarlijke grappen of zogenoemde challenges. De Amerikaanse videowebsite heeft daarover zijn richtlijnen duidelijker gemaakt. Video's die "de dood veroorzaken of de dood hebben veroorzaakt" worden geweigerd. Aanleiding is de recente Bird Box-challenge waarbij mensen geblinddoekt rondlopen op straat, met alle gevolgen van dien.

Het is natuurlijk moeilijk exact te definiëren wat als gevaarlijk beschouwd wordt of wat niet. YouTube stelt dat grappen "een bepaalde grens niét mogen overschrijden". Een grens voor de site is bijvoorbeeld iemand die fysiek gewond geraakt, maar evengoed een kind dat een trauma voor het leven oploopt. 

Tot de geviseerde challenges behoren de Bird Box -naar de gelijknamige Netflix-horrorfilm met Sandra Bullock- waarbij mensen geblinddoekt in het openbaar rondlopen. Vorige week veroorzaakte nog een geblinddoekte tiener een zwaar auto-ongeluk in de Amerikaanse staat Utah.

Andere gevaarlijke challenges zijn de Tide Pod waarbij mensen kleurrijke wascapsules of vaatwastabletten eten en Fire waarbij men een brandbare vloeistof op het lichaam smeert en die vervolgens aansteekt.

Meest gelezen