Videospeler inladen...

Groen-voorzitter Meyrem Almaci: "Confederalisme van N-VA leidt naar een vlexit"

Het confederalisme dat de N-VA voorstaat is een stap naar het separatisme, een vlexit. Dat zegt de voorzitter van Groen, Meyrem Almaci in "De afspraak op vrijdag".

"Als de N-VA de PS wil bekampen dan is daar een  duidelijke plaats voor, het federaal parlement", zegt Almaci. "Het is voor mij nogal cynisch om Vlaanderen te gebruiken als hefboom om België of de PS te blokkeren. Als het de bedoeling is om de PS te bekampen dan doe je dat vanuit het federaal parlement."

"Het confederalisme bestaat nergens op de manier zoals de N-VA ze naar voor schuift. De realiteit is dat je het moet noemen wat het is, het is een vlexit. Het is een stap naar een Vlaanderen dat zich nog verder afscheidt en via een verdrag met de andere deelstaten dit land wil gaan organiseren. Dat bestaat nergens. Meestal is het confederalisme een stap naar een federale staat", aldus Almaci.  

"Kijk naar wat er in Groot-Brittannië is gebeurd. Populisme is geweldig. Er is de hemel voorgesteld met leugens en het eindigt met chaos. Eigenlijk is dit met het confederalisme in Vlaanderen net hetzelfde. Niemand staat daar op te wachten, noem het wat het is: het is een stap naar het separatisme waar geen enkele Vlaming, geen enkele Belg voor openstaat."

Kijk hier naar de volledige aflevering van "De afspraak op vrijdag":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen