Een van de briefschrijvers is de gedoodverfde opvolger van bondskanselier Angela Merkel.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Bekende Duitsers vragen Britten om brexitmening te herzien: "We zouden legendarische Britse humor missen"

"We zouden de legendarische Britse zwarte humor missen, en een ale in de pub na de werkuren. We zouden thee met melk missen, en rijden aan de linkerkant van de weg." In een open brief in de krant The Times vragen zo'n 30 bekende Duitsers aan de Britten om hun mening te herzien en de Europese Unie niet te verlaten. 

Dat het Britse parlement eerder deze week het brexitakkoord van premier Theresa May wegstemde en daarmee de impasse in het Verenigd Koninkrijk nog groter maakt, doet bij sommigen de hoop heropleven dat de Britten op hun stappen zouden terugkeren. 31 vooraanstaande Duitsers lanceerden vandaag een emotionele oproep in de krant The Times.

Ze respecteren de keuze van de Britse kiezers om de EU te verlaten. Maar die is niet onomkeerbaar, schrijven ze. "Onze deur zal altijd openstaan. De liefde voor de Britten blijkt groot te zijn bij de briefschrijvers. "Dit moeten ze weten: we willen uit de grond van ons hart dat ze blijven."

Na WO II hebben de Britten ons niet opgegeven. Als Duitsers zijn we dat niet vergeten

Naast hun liefde voor de unieke Britse eilandcultuur prijzen de Duitsers ook de rol die het Verenigd Koninkrijk speelde in het naoorlogse Europa. "Het heeft ons niet opgegeven. Het heeft Duitsland terug verwelkomd als een soeverein land en als een Europese macht. Als Duitsers zijn we dat niet vergeten en we zijn dankbaar."

Bij de briefschrijvers zijn Annagret Kramp-Karrenbauer, de gedoodverfde opvolger van bondskanselier Angela Merkel, maar ook de vroegere Arsenal-doelman Jens Lehman, Airbus-ceo Thomas Enders, Daimler-baas Dieter Zetsche en zanger Campino van de rockband Die Toten Hosen.

Alvast één Brit wist de brief op prijs te stellen. "Dit is erg behulpzaam", reageert oud-premier Tony Blair in de Duitse krant Die Welt. "De publieke opinie in Groot-Brittannië is aan het veranderen. Daarom is het belangrijk dat Europa duidelijk maakt dat ze de Britten welkom zouden heten als ze van mening zouden veranderen."

May belt met Tusk en Juncker

Intussen gaat de Britse Theresa May nog altijd verder met haar gespreksrondes met de andere Britse partijen. Ze hoopt steun te verwerven voor een aangepaste versie van haar brexitakkoord met de Europese Unie dat vorige dinsdag werd weggestemd. Dat "plan B" moet ze maandag voorleggen aan het Britse parlement. 

Vandaag sprak May aan de telefoon met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Het gesprek was niet vooraf gepland en zou hebben plaatsgevonden op verzoek van de Britse premier.  "Ik weet niet of dit onderhoud al dan niet beslissend zal zijn", verklaarde de zegsman van Juncker. 

Ook voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk had een telefoongesprek met May over de volgende stappen die het Verenigd Koninkrijk zal zetten, liet hij weten op Twitter. Over de inhoud van het gesprek liet hij niets los.

Meest gelezen