Video player inladen...

Broze beurzen en povere rente: wat kunt u nog aanvangen met uw spaarcenten?

Voor de interest moet u uw zuurverdiende spaarcenten al lang niet meer op een spaarrekening laten staan. En van het voorbije beursjaar werd niemand vrolijk. Maar waar brengt uw geld dan wel nog iets op? Eén-programma "De markt" zocht het voor u uit.

1. Spaarboekjes

Belgen hebben samen 271 miljard euro op spaarboekjes staan, nog eens 11 miljard meer dan een jaar geleden. Om maar te zeggen: spaarrekeningen zijn nog altijd bijzonder populair. Maar veel brengen ze helaas niet op. Meer dan het wettelijke minimumrendement van 0,11 procent hoeft u daar in de meeste gevallen niet te verwachten. 

Toch waren er wel uitzonderingen. Zo bood de West-Vlaamse spaarbank CKV het voorbije jaar de hoogste rente op een spaarboekje: 0,67%, toch 6 keer meer in dan het wettelijke minimum. Voor dit jaar is MeDirect de kampioen van de spaarboekjes: op dit moment bieden ze een rente van 0,85%.

Maar zelfs dan is er weinig te juichen: alle spaarboekjes zijn met zulke lage interesten "verliesboekjes". De inflatie in ons land bedroeg vorig jaar gemiddeld 2 procent. Dat betekent dat wat begin vorig jaar 1.000 euro kostte, nu gemiddeld 1.020 euro kost, 20 euro meer dus. Dat terwijl het beste spaarboekje amper 6 euro opbracht.

Ik vrees dat spaarders dit jaar opnieuw op het wettelijke minimum van 0,11 procent moeten rekenen

Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN Amro

Beterschap op vlak van rente is er niet direct op komst, zegt Erik Joly, hoofdeconoom van ABN Amro. "De rente op die spaarboekjes wordt bepaald door de Europese Centrale Bank (ECB). De vraag is: zal die haar rentevoeten optrekken? Ik denk het niet. Ik denk dat dat ten vroegste in maart 2020 zal zijn. Dus ik vrees dat spaarders dit jaar opnieuw op het wettelijke minimum van 0,11 procent moeten rekenen."

2. Aandelen en obligaties

Gemor bij wie het voorbije jaar aandelen van de Bel-20 in handen had, de korf van de 20 belangrijkste aandelen op de Brusselse beurs. De Bel-20 zakte vorig jaar met 18,5 procent. Een zwak resultaat, maar dat was dan ook het slechtste jaar in 7 jaar tijd. 

Met obligaties, leningen aan de overheid of aan een bedrijf, sprong je in 2018 ook niet bijster ver. De Belgische staatsobligaties wonnen 0,1 procent. De bedrijfsobligaties verloren 2,3 procent

Voor 2019 schommelen de markten tussen hoop en vrees, weet Joly. "Vrees omwille van de handelsoorlog van Trump en de shutdown. Maar er is ook hoop. Nadat de beurzen in december onderuit gingen berekende onderzoeksbureau FactSet een mogelijke winstgroei van 8 procent dit jaar."

3. Pensioensparen

Wie het voorgaande las, voelt het al aankomen: de anderhalf miljoen Belgen die aan pensioensparen doen via een pensioenspaarfonds, waren ook niet goed af. Pensioenspaarfondsen beleggen in een mix van aandelen en obligaties. Zij verloren daardoor gemiddeld 8 procent

U kunt het ook optimistischer lezen: beterschap op de beurzen dit jaar kan dus ook de situatie voor pensioenspaarfondsen verbeteren.

4. Vastgoed

Vastgoed dan maar? Een huis kopen is vaak een goed alternatief als de klassieke beleggingsproducten het niet goed doen. Ook het voorbije jaar, want de waarde van vastgoed ging wel de hoogte in. Volgens de Vastgoedindex van de KU Leuven en vastgoedmakelaar ERA steeg de prijs van een Vlaams huis vorig jaar met 4,8 procent

De prijs van een appartement groeide zelfs nog iets meer, met 5,3 procent.

5. Goud en virtueel goud

Goud staat doorgaans bekend als een veilige haven als er wat turbulentie heerst op de beurzen. Maar het edelmetaal kon zijn reputatie niet waarmaken. De prijs in dollar is vorig jaar met ongeveer 2 procent gezakt. Maar door de euro-dollarkoers viel er in euro wel een winst van 3,5 procent te noteren.

Helemaal dramatisch verging het het 'virtuele goud', de bitcoin. Waar de cryptomunt in 2017 een indrukwekkend parcours aflegde, was 2018 het jaar van de vrije val. De bitcoin zakte van een waarde van 16.800 dollar naar zo'n 3.700 dollar, een daling van meer dan 77 procent. Berekend in euro's verloor de bitcoin 72 procent in waarde.

Anders gezegd: wie begin 2018 1.000 euro aan bitcoins spendeerde, hield daar op het einde van het jaar dus amper 280 euro van over.

"Ik vraag mij af of je de bitcoin wel kunt rubriceren onder 'beleggen'", oppert Joly. "Ik zou dat eerder speculeren noemen. Mensen die daar actief in zijn, moeten zich realiseren dat dat geen gereguleerde markt is. Heel regelmatig verdwijnen handelsplatformen en worden er al eens bitcoins gestolen."

CONCLUSIE

Met bedrijfsobligaties, pensioensparen, aandelen en vooral de bitcoin verloor u het voorbije jaar geld. De spaarrekening en de staatsobligaties daarentegen houden stand, ondanks de bedroevend lage interestvoeten. 

Als we rekening houden met de inflatie van 2 procent, dan zijn vastgoed en goud - die laatste vooral dankzij de wisselkoersen - de enige activa waar u vorig jaar niet uw broek aan scheurde.

Joly noemt 2018 wel "zeer atypisch". "Normaal is het zo dat aandelen meer opbrengen dan obligaties. En die obligaties brengen dan weer meer op dan cash. De situatie van vorig jaar komt eigenlijk zelden of nooit voor." Als de voorzichtige hoop op de financiële markten bewaarheid wordt, zou dat zich in 2019 weer kunnen herstellen.

Meer weten? Bekijk hier de schermpresentatie van Steven Rombaut en aansluitend het gesprek met Erik Joly van ABN Amro in "De markt":

Video player inladen...

Meest gelezen