Videospeler inladen...

Brussels burgemeester Close wil "eenheid van commando" bij politie tijdens grote evenementen

Burgemeester Philippe Close (PS) van Brussel-stad wil dat de 6 politiezones van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beter samenwerken. Bij evenementen wil hij dat er eenheid van commando is, dat 1 orgaan de beslissingen neemt. Volgens Close is er steeds meer bereidwilligheid van Franstalige en Brusselse politici om dat te doen.

Telkens er betogingen of rellen zijn in Brussel, wordt er gekeken naar structuur van de Brusselse politiezones. Door de zes zones die aangestuurd worden door verschillende hoofdcommissarissen en burgemeesters zou er, volgens Vlaamse politici, een gebrek aan efficiëntie zijn. Brussels burgemeester Philippe Close vindt dat er tijdens de vele evenementen in Brussel "eenheid van commando" moet zijn.

"Wie de leiding neemt moet afhankelijk zijn van waar het evenement doorgaat. Een betoging in het centrum moet gecoördineerd worden door PolBru. Een voetbalwedstrijd van Union valt dan onder de zone Brussel Zuid", aldus Close. Volgens hem moeten de hoofdcommissarissen daarover oordelen. Op crisismomenten die niet tijdens een evenement plaatsvinden pleit Close ook voor meer samenwerking tussen de verschillende diensten.

Op cruciale momenten zou de politie te traag reageren. Er wordt soms gepleit voor een eenmaking van de Brusselse politiezones, maar de Franstalige en Brusselse politici zijn niet gewonnen voor dat idee. Maar dat begint te veranderen zegt Close: "De partijen beseffen dat we verdere stappen moeten zetten met de politie en de veiligheid."

Close wil meer blauw op straat en doet een oproep naar minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). "We hebben die extra politieagenten nodig. Het budget daarvoor hebben we, maar de aanwervingen gebeuren op het federaal niveau", besluit Close.

Bekijk hier het integrale interview met burgemeester Close:

Videospeler inladen...

Meest gelezen