Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Afrikaanse Unie twijfelt aan verkiezingsresultaten in Congo: "Maak definitieve resultaten nog niet bekend"

De Afrikaanse Unie (AU) roept de autoriteiten in Congo op om de bekendmaking van de definitieve resultaten van de presidentsverkiezingen, later vandaag, uit te stellen. Ze heeft ernstige twijfels bij de voorlopige resultaten. Volgens die uitslag heeft oppositiekandidaat Félix Tshisekedi de verkiezingen gewonnen. Maar volgens waarnemers, onder meer van de Kerk, zou de andere oppositiekandidaat Martin Fayulu 60 procent van de stemmen gehaald hebben.

De Afrikaanse Unie kwam gisteren bijeen in Addis Abeba, Ethiopië, om de politieke situatie in Congo te bekijken. Het eindresultaat van de presidents- en parlementsverkiezingen op 30 december 2018 blijft omstreden. Sinds het bekend raken van de eerste resultaten klinken er beschuldigingen van kiesfraude.

De kiescommissie riep vorige week verrassend Félix Tshisekedi uit tot overwinnaar van de presidentsverkiezingen, in plaats van de grote favoriet Martin Fayulu, een andere oppositiekandidaat. Fayulu heeft beroep aangetekend bij het Grondwettelijk Hof. Dat zou later vandaag een uitspraak doen, meteen daarna zouden de definitieve resultaten bekendgemaakt worden.

Maar de Afrikaanse Unie heeft dus ernstige twijfels over de voorlopige uitslag en vraagt om de bekendmaking van de definitieve uitslag uit te stellen. De AU zegt dat ze een delegatie zal sturen naar Congo. Die moet de conflictpartijen helpen om een uitweg te zoeken uit de huidige crisis.

Beschuldigingen van fraude kracht bij gezet

Een analyse van uitgelekte data uit de kieslokalen zetten volgens internationale media recent de beschuldigingen van fraude kracht bij. De data zouden aantonen dat Fayulu heeft gewonnen met ongeveer 60 procent van de stemmen, niet Tshisekedi. Die laatste zou amper 20 procent hebben gehaald, berichtte de Financial Times dinsdag, net als de Franse media RFI en TV5.

De analyse duidt op enorme fraude

Financial Times

"De analyse duidt op enorme fraude", schreef de Financial Times op basis van de datasets. De critici die menen dat aftredend president Joseph Kabila de macht in handen houdt via een akkoord met Tshisekedi worden zo in hun vermoeden gesterkt.

Nadat hij bijna 18 jaar aan de macht was geweest, mocht Kabila zich niet meer verkiesbaar stellen voor een nieuwe presidentiële termijn.

Meest gelezen