Congolese verkiezingen: Reynders steunt Afrikaanse Unie in Congolese verkiezingscrisis

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft vrijdag zijn steun uitgesproken voor de initiatieven van de Afrikaanse Unie (AU) in Congo. 

De pan-Afrikaanse organisatie trok het resultaat van de presidentsverkiezingen van 30 december in twijfel. Volgens de voorlopige resultaten die vorige week bekendgemaakt zijn, zou Félix Tshisekedi de winnaar van de verkiezingen zijn.

Reynders zegt dat het nodig is dat ook de regio de resultaten die bekendgemaakt zijn door de Congolese kiescommissie (Céni) geloofwaardig acht. Daarnaast vindt hij dat de "interne procedure" alle kansen moet krijgen. Reynders verwees daarmee naar het beroep dat oppositieleider Martin Fayulu aantekende bij het Grondwettelijk Hof tegen de resultaten. Een andere kandidaat, predikant Théodore Ngoy, wil zelfs dat de verkiezingen zouden geannuleerd worden.

"Ik hoop simpelweg dat alle processen-verbaal van de resultaten in de verschillende kiesomschrijvingen en stembureaus worden gepubliceerd, in echte transparantie", zei Reynders.

Ongebruikelijk

Hij wees er ook op dat het "ongebruikelijk" is wat de AU onderneemt in Congo. Maandag bezoekt een delegatie van de belangrijkste vertegenwoordigers van de UA Kinshasa. Onder hen de Commissievoorzitter van de AU, de Tsjadiër Moussa Faiki, en de huidige voorzitter van de UA, Rwandees Paul Kagame.

De UA vroeg het Grondwettelijk Hof ook om het afkondigen van de definitieve resultaten "op te schorten", aangezien er "serieuze twijfels" zijn over die die Céni bekendmaakte.

Reynders deed de uitspraken tijdens een bezoek aan de Belgische landmacht. In de regering-Michel II is Reynders ook bevoegd voor Defensie.

Meest gelezen