Droeg Trump zijn advocaat Cohen op om te liegen tegen Congres? Democraten vragen onderzoek 

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan over een bericht waarmee de nieuwssite Buzzfeed uitpakt. Volgens Buzzfeed zou president Donald Trump zijn voormalige advocaat Michael Cohen hebben opgedragen om tegen het Congres te liegen over plannen om een Trump Tower te bouwen in Moskou. Democratische politici vragen een onderzoek naar de aantijging -"de meest ernstige tot dusver".

Terwijl het conflict tussen president Trump en de Democraten over de shutdown escaleert, veroorzaakt ook een heel ander bericht ophef in de Verenigde Staten.

Volgens de nieuwssite Buzzfeed zeggen twee federale agenten die betrokken zijn bij het onderzoek naar de banden tussen Trumps campagneteam en Rusland dat de president zijn voormalige advocaat Michael Cohen de opdracht heeft gegeven om tegen het Congres te liegen over plannen voor de bouw van een Trump Tower in de Russische hoofdstad. Trump zou Cohen hebben opgedragen te zeggen dat de onderhandelingen over de bouw maanden vroeger waren geëindigd dan in werkelijkheid. Hij zei dat ze in januari 2016 eindigden, terwijl ze nog tot juni doorgingen, toen zijn presidentscampagne volop aan de gang was. 

Tijdens zijn verkiezingscampagne ontkende Trump herhaaldelijk dat hij zakelijke belangen had in Rusland. De federale agenten beweren daarentegen dat hij verschillende keren met Cohen over de vastgoeddeal had gesproken. Niet alleen Donald Trump, ook zijn dochter Ivanka en zijn zoon Donald Jr. zouden regelmatig op de hoogte zijn gehouden over het project in Moskou.

Cohen zelf had in november al toegegeven dat hij valse verklaringen had afgelegd, onder meer over het bouwproject in Moskou. Dat hij dat deed in opdracht van de president, zei hij niet.

Democraten vragen onderzoek

"De nieuwe onthullingen brengen de president almaar dieper in de problemen", zegt correspondent Björn Soenens in de Verenigde Staten. "Aanzetten tot liegen wordt binnen de Amerikaanse rechtspraak beschouwd als het belemmeren van de rechtsgang en is strafbaar. Het kan ook een grond zijn voor een afzettingsprocedure tegen de president."

Naar dat laatste verwijzen verschillende Democratische politici, die furieus reageren op het bericht in Buzzfeed. 

Nieuwe onthullingen brengen de president almaar dieper in de problemen

Correspondent Björn Soenens in de VS

Adam Schiff, de nieuwe voorzitter van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, zegt dat er een onderzoek moet komen naar de nieuwe aantijgingen in Buzzfeed. De bewering dat Trump Cohen vroeg om te liegen "om het onderzoek te beknotten en zijn zakelijke betrekkingen met Rusland te verdoezelen is de meest ernstige tot dusver", zegt hij.  

"Als het verhaal in BuzzFeed waar is, dan moet president Trump opstappen of afgezet worden", tweet Joaquin Castro, Democratisch afgevaardigde uit Texas. Ook andere Democratische politici en sympathisanten van de Democraten roepen op Twitter hun verontwaardiging uit over het bericht.

Meest gelezen