Videospeler inladen...

Getest: tot vijf keer meer pastinaak verkocht in Eeklo na gerichte advertentiecampagne op Facebook

Tijdens de laatste twee maanden van 2018 is in de Oost-Vlaamse gemeente Eeklo de verkoop van pastinaak opvallend gestegen. In een bepaalde winkel gaat het om meer dan een vervijfvoudiging. De oorzaak is een advertentiecampagne op Facebook die specifiek gericht was aan vrouwen in Eeklo.

Hoe eenvoudig is het om mensen te beïnvloeden met enkele advertenties op Facebook? Het is een vraag die steeds vaker gesteld wordt, zeker na het Cambridge Analytica-schandaal en de verhalen over de campagnes tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het brexit-referendum.

Mensen opdelen in doelgroepen

Het nieuwe Canvas-programma ‘Facebook en Ik’ nam de proef op de som en creëerde samen met een marketingbureau een advertentiecampagne voor pastinaak. De vergeten groente werd in de markt gezet als afslankmiddel op basis van allerlei pseudowetenschappelijke berichten.

(lees voort onder de video)

Bekijk hier hoe de advertentiecampagne is aangemaakt:

Videospeler inladen...

De advertenties werden specifiek gericht aan vrouwen in Eeklo die fan zijn van het Eén-programma ‘Dagelijkse Kost’ en geen interesse hebben in fastfood. Het toont aan hoe eenvoudig het is voor adverteerders om specifieke doelgroepen te bereiken via Facebook. De mogelijkheden om mensen op te delen, zijn bijna eindeloos. Mensen met een iPhone. Vrienden van mensen die net verhuisd zijn. Ouders met jonge kinderen. Bijna alles kan.

Extra voorraad

De pastinaak-advertenties kosten uiteindelijk €550, een peulschil in vergelijking met advertentiecampagnes via klassieke media. Maar de reclameboodschappen missen hun effect niet. In de maanden november en december lijkt het Oost-Vlaamse Eeklo wel in de ban van de pastinaak te zijn. In twee winkels stijgt de verkoop met 300% en 436%, in de lokale Colruyt krijgt de vergeten groenten een beter plaatsje in de versafdeling en er wordt ook een extra voorraad aangelegd. 

Bekijk hier hoe sterk de verkoop van pastinaak is gestegen:

Videospeler inladen...

Hoe groot is de impact van Facebook op onze privacy? Vanavond gaat Tim Verheyden op zoek naar antwoorden in de eerste aflevering van 'Facebook en Ik', om 21.20 uur op Canvas en op VRT NU.

Herbekijk hieronder de reportage en het gesprek met VRT-journalist Tim Verheyden in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen